Dosarul ”Ambulanța” a ajuns la judecată: din 29 de inculpați, 13 și-au recunoscut faptele

0

Procurorii DNA Bacău au încheiat ancheta din dosarul Ambulanța Neamț și au trimis în judecată 29 de persoane, dintre care 13 au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Printre cei care și-au recunoscut faptele se numără fosta asistentă șefă Luminița Maria Rozonschi și fostul lider de sindicat Gladior Andronache. Dan Dorin Morenciu, care a negat continuu că ar fi primit mită pentru angajări, și alți 15 inculpați vor fi judecați într-un dosar separat. Așadar ieri, 24 octombrie, pe rolul Tribunalului Neamț au fost înregistrate 14 dosare având ca obiect luarea și darea de mită. Într-un alt dosar (detalii aici) se judecă cererea doctorului Dan Dorin Morenciu de a fi repus în funcția de manager general al Serviciului Județean de Ambulanță Neamț, primul termen fiind stabilit pentru ziua de 10 noiembrie.

”Performanțele” manageriale ale lui Dan Dorin Morenciu au fost ”evaluate” de procurorii DNA care au stabilit că, în perioada 2-18 mai, managerul interimar a pretins și primit 108.000 euro pentru 24 de angajări. Urma să primească încă 5.000 de euro exact în ziua în care s-au făcut perchezițiile și n-a mai apucat.

Așadar, în perioada 2-10 mai 2022, dr. Morenciu a primit 40.000 de euro de la 8 persoane care au candidat pentru posturi de ambulanțieri și asistente (fiecare a dat câte 6.000 de euro, dar asistenta șefă Rozonschi a luat și ea 8.000 de euro pentru că s-a chinuit să completeze răspunsurile corecte pe foile de examen).

La începutul lunii iunie, când au fost extinse cercetările, procurorii DNA au stabilit că managerul Serviciului Județean de Ambulanță Neamț a mai pretins încă 25.000 de euro de la alți 5 angajați în timpul pandemiei care voiau să devină angajați pe perioadă nedeterminată. De la 4 dintre ei a primit 20.000 de euro, iar al cincilea urma să-i dea plicul în ziua de 18 mai, când au avut loc descinderile.

Anchetatorii au stabilit, de asemenea, că printre intermediari se numără nu doar fosta asistentă șefă, ci și fostul lider de sindicat Gladior Andronache, precum și Ionuț Doarbeș. Primii doi au încheiat acorduri de recunoaștere cu DNA, deci vor fi judecați rapid, alături de ceilalți 11 inculpați care nu și-au negat faptele: Luminița Macovei, Petronela Larisa Afloarei, Neculai Victor Matei, Mihai Marius Oglinzanu, Cristina Dogariu, Petru Mihăilă, Ana Maria Iacob, Alin Bogdan Bălan, Lucian Georgian Cojocariu, Ioan Răzvan Iftime și Ilie Butnariu.

În dosarul ”mare” cu 16 inculpați, capul de afiș este, firesc, Dan Dorin Morenciu, urmat de Elena Preda, fosta asistentă șefă de la Substația Târgu Neamț, Magdalena Epanu, Iuliana Ciobanu, Aurel Lupu, Cristian Movilă, Constantin Cristescu, Ioana Cătălina Rascarache, Daniela Alexa, Ionuț Doarbeș, Mihai Sebastian Vrânceanu, Ciprian Constantin Jigău, Ioan Stoian Trăscăoanu, Luiza Mariana Pîntea, Octavian Marele și Mihaiela Cojocariu.

Amănunte despre ancheta DNA aici și aici.

Cristina Mircea

N.R. Comunicatul DNA de astăzi, 25 octombrie:

În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 448/VIII/3 din 20 mai 2022nr. 500/VIII/3 din 27 mai 2022nr. 512/VIII/3 din 3 iunie 2022 și nr. 564/VIII/3 din 28 iunie 2022, în care s-au desfășurat cercetări cu privire la modalitatea prin care 22 de persoane au reușit să ocupe, pe o perioadă nedeterminată, posturi de personal sanitar și sanitar auxiliar în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată,

sub control judiciar, a inculpatului MORENCIU DAN DORIN, la data faptei manager general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (22 acte materiale),

și în stare de libertate a inculpaților:

COJOCARIU MIHAIELA, la data faptei reprezentant al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și membru în comisia de examinare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită,

PREDA ELENA, la data faptei asistentă șefă în cadrul S.A.J. Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată,

DOARBEȘ IONUȚ, la data faptei angajat în cadrul S.A.J. Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită,

EPANU MAGDALENA, CIOBANU IULIANA, LUPU AUREL, MOVILĂ CRISTIAN, CRISTESCU CONSTANTIN, RASCARACHE IOANA-CĂTĂLINA, ALEXA DANIELA, VRÎNCEANU MIHAI SEBASTIAN, JIGĂU CIPRIAN CONSTANTIN, TRĂSCĂOANU-STOIAN IOAN, PÎNTEA LUIZA-MARIANA, MARELE OCTAVIAN, la data faptelor angajați în cadrul S.A.J. Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 02 – 18 mai 2022, Serviciul de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț a organizat un examen pentru ocuparea unor posturi pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care fusese angajat fără concurs în posturi de execuție, pe perioadă limitată, în timpul stării de alertă sau a situațiilor de risc epidemiologic și biologic, în temeiul Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1168/2022.
În aceste împrejurări, inculpatul Morenciu Dan Dorin, în calitatea menționată mai sus, direct sau prin intermediul subalternilor săi Andronache Gladior, Preda Elena și Rozoschi Maria Luminița (aceasta din urmă fiind desemnată și președintă a unei comisii de examen pentru personalul sanitar) ar fi pretins de la 22 de persoane (trimise în judecată în prezenta cauză) sume cuprinse între 5.000 și 10.000 euro (în total 125.000 euro) și ar fi primit în total 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concursul menționat mai sus. Așa cum am precizat mai sus, concursul viza angajarea pe o perioadă nedeterminată, a personalului sanitar și sanitar auxiliar care ocupase fără concurs posturi de execuție, pe o perioadă limitată, în timpul stării de alertă.
În contextul precizat mai sus, la data de 18 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin ar fi primit pe o stradă din municipiul Piatra Neamț, de la inculpata Preda Elena, suma de 40.000 euro (pentru nouă persoane), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
De precizat este faptul că, independent de înțelegerea avută inițial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins și primit de la cele nouă persoane suma de 6.000 euro/persoană și nu 5.000 de euro așa cum se stabilise inițial. În aceeași zi, din diferența de bani rămasă (14.000 euro), inculpata i-ar fi remis suma de 8.000 de euro lui Rozoschi Maria Luminița, în incinta S.J.A. Neamț, iar suma de 6.000 de euro și-ar fi însușit-o în totalitate.
În aceeași manieră, ar fi procedat și ceilalți doi intermediari Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița care, după ce i-ar fi remis, în interiorul unei pensiuni din municipiul Piatra Neamț, inculpatului Morenciu Dan Dorin partea acestuia de 27.000 euro (pentru 10 persoane), ar fi împărțit între ei diferența rămasă de 16.000 euro (Rozoschi Maria Luminița – 5.500 euro, Andronache Gladior – 10.500 euro).
În plus, pentru a se asigura că nu vor fi probleme în timpul desfășurării examenului, inculpații Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița ar fi remis inculpaților Cojocariu Mihaiela și Cojocariu Lucian Georgian, membri în comisia de examinare, câte 1.500 euro.
Ca urmare a demersurilor descrise mai sus, beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de concurs, toți cei 22 de candidați au fost declarați admiși în condițiile în care mulți dintre ei, nu ar fi dovedit că au avut cunoștințele necesare promovării examenului.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției 13 inculpați, angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț și candidați la concurs: Rozoschi Maria Luminița, Andronache Gladior, Afloarei Petronela Larisa, Balan Alin-Bogdan, Butnariu Ilie, Cojocariu Lucian Georgian, Dogariu Cristina, Iacob Ana-Maria, Iftime Ioan Răzvan, Macovei Luminița, Matei Neculai Victor, Mihăilă Petru și Oglinzanu Mihai-Marius, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de dare și luare de mită, comise în forma autoratului și a complicității.

În prezența apărătorilor aleși, cei 13 inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, cuprinse între 1 an și 6 luni și 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.