Hotărârea de arestare a doctorului Dan Dorin Morenciu, managerul general al Serviciului Județean de Ambulanță Neamț, și a asistentelor șefe Elena Preda (de la Substația Târgu Neamț) și Luminița Maria Rozonschi (de la Piatra-Neamț) – menținută astăzi, 25 mai, de Curtea de Apel Bacău, descrie o lume medicală în preocupările căreia pacientul este pe ultimul loc.
”Inculpata RML afirma în convorbirile telefonice purtate cu inculpata PE că raportat la pregătirea concurenților, trebuia luată suma de 10.000 de euro. Aceasta a recunoscut că a fost nevoită să completeze fișele de concurs ale participanților, întrucât au fost foarte slab pregătiți, iar suma solicitată cu titlu de mită și s-a părut insuficientă față de efortul depus în calitate de membru al comisiei”, se arată în hotărârea Tribunalului Bacău, instanța care a dispus arestarea celor 3 până în ziua de 18 iunie, inclusiv.
Din sentința, care are 26 de pagini, un fragment relevant este cel referitor la percheziția efectuată la domiciliul doctorului Morenciu și la percheziția din biroul Luminiței Rozonschi. Conform ghidului de comunicare, instanța face publice doar inițialele inculpaților: ”MDD a precizat că, din sumele în euro deținute în imobil, soția sa BD nu știe despre existența a 40.000 de euro. MDD a prezentat și predat apoi următoarele sume:
– dintr-o borsetă de culoare albastră cu portocaliu, suma de 10.000 de lei și suma de 11.400 de euro
– dintr-o borsetă gri cu inscripția Malizia Uomo suma de 30.000 de euro
– dintr-o borsetă de culoare neagră cu inscripția Bvlgari suma de 55.000 de lei și suma de 10.000 de euro
– dintr-o borsetă bleumarin suma de 10.000 de lei.
Sumele de bani de mai sus au fost ridicate în vederea cercetărilor.
În aceeași zi, 18.05.2022, începând cu ora 11:15, s-a procedat la efectuarea percheziției corporale asupra inculpatei RML aflată în sediul SAJ Neamt, De asemenea, s-a efectuat percheziția domiciliară a biroului din cadrul S.A.J. Neamt în care își desfășoară activitatea susnumita. Fiind întrebată dacă deține sume de bani, RML a scos din geantă o folie de plastic în care se aflau 2 teancuri în bancnote de 100 de lei despre care RML a precizat că însumează 5000 lei și că reprezintă o retragere de la bancomat efectuată în cursul zilei de 17.05.2022 din contul personal deschis la UniCredit Bank în care încasează salariul lunar de la Serviciul de Ambulanță Județean Neamț. De asemenea, tot din geantă, numita RML a scos un portofel de culoare negru în care aceasta a precizat că se află suma de 3500 lei reprezentând retragere de la bancomat efectuată în cursul zilei de 13.05.20 22 din contul deschis la Banca Comercială Română pe numele soțului susnumitei, respectiv numitul RVM, ambele retrageri fiind făcute de către susnumita”.
După ce i s-a adus la cunoștință că va fi supusă unei percheziții corporale, Luminița Rozonschi și-a amintit că mai are și alți bani, despre care a spus că i-a primit de la mama ei, pentru achita o parte dintr-un credit bancar: ”În prezența numitei RML am procedat la numărarea sumelor de bani menționate mai sus, atât în monedă euro cât și lei, rezultând următoarele: în folia de plastic s-a constatat că cele două teancuri de bani conțin câte 50 de bancnote de 100 de lei în fiecare teanc, totalizând 10 000 lei. Referitor la explicatia inițială cu privire la cuantumul și proveniența sumei de bani, numita RML a revenit și a declarat că jumătate din această sumă a fost retrasă de la bancomat – provenind din salariu, iar cealaltă jumătate, respectiv 5000 lei, a fost primita de la mama acesteia, la data de 17.05.2022, tot în scopul achitării în avans a unei părți din creditul de nevoi personale menționat mai sus.
Procedând la numărarea teancului de bani cu privire la care numita RML a precizat că reprezintă suma de 4.000 de euro, s-a constatat că este de fapt suma de 3.500 de euro compusă din 11 bancnote de 200 de euro și 13 bancnote de 100 de euro. Procedând la numărarea ultimului teanc pus la dispoziție de către numita RML s-a constatat că acesta reprezintă suma de 2.000 de euro; procedând la numărarea teancului de bancnote despre care numita RML a spus ca reprezintă suma de 3.500 de lei reprezentând retragere de la bancomat, s-a constatat că, de fapt, sunt 34 de bancnote de 100 de lei, respectiv suma de 3.400 lei.
În timpul numărării sumei de 3.400 de lei, în biroul în care se desfășura activitatea expusă s-a prezentat subcomisar de politie BM din cadrul I.P.J. Neamț, iar în urma percheziției corporale efectuate a fost identificată asupra numitei RML, în pantoful drept al acesteia, suma de 2.500 de euro, despre această sumă numita RML precizează că i-a fost dată de către mama acesteia, tot Ia data de 17.05.2022 și tot pentru achitarea în avans a unei părți din creditul de nevoi personale. Totalizând, asupra numitei RML au fost identificate sumele de 8.500 euro și 13.400 lei, sumele de bani fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor. Se remarcă comportamentul simulat al inculpatei RML, încercările acesteia de a ascunde sumele de bani – în pantaloni și în pantof- negarea inițială a deținerii sumelor de bani în valuta euro, explicațiile contradictorii oferite și necunoașterea cuantumului sumelor deținute.
În calitate de suspectă, RML a dat declarație, arătând în esență, următoarele: Recunoaște faptele pentru care este cercetată și apreciază că este vinovată de comiterea acestora. Aceasta a oferit detalii în legătura cu sumele de bani ce au fost identificate și ridicate cu ocazia perchezițiilor domiciliare și corporală efectuate în data de 18.05.2022, respectiv 9.000 euro și suma de 13.450 lei. Astfel, cu privire la suma de 9.000 euro, susnumita a declarat că a fost dobândită în mod ilicit după cum urmează: 8.000 euro a primit de la PE în data de 18 mai 2022, în jurul orei 10.30, bani pe care aceasta din urmă i-a primit la rândul ei de la angajații din cadrul Substației Tg. Neamț ce au participat la examenul din luna mai 2022, pentru ocuparea funcțiilor de asistent medical și ambulanțier, în total de la 8 persoane nominalizate în ordonanța prin care s-a dispus continuarea urmăririi penale. Din această sumă 4.000 de euro i-a păstrat pentru a-i cheltui în interes personal, iar 4.000 de euro erau destinați pentru a-i remite lui AG, persoana care a facut parte din comisiile de examen în calitate de observator din partea sindicatului, pentru ajutorul pe care acesta l-a dat candidaților pentru promovarea examenelor. Cu privire la restul de 1.000 de euro, RML a declarat ca a primit-o tot in data de 18.05.2022, de la un ambulantier, pe nume SM, care activeaza ‘in cadrul SAJ Neamț- substatia Tg. Neamt și care i-a solicitat sa ii fie remisă managerului MDD, fără însă a preciza în ce scop, inculpata deducând că ar fi vorba de o recompensă acordată managerului.
Totodată, inculpata RML a precizat că, în data de 18.05.2022, a primit și suma de 10.000 lei de la un alt ambulanțier, pe nume Al, de la substația Bicaz, cu aceeași solicitare de a-i fi remisă managerului MOD, fără a-i fi precizat însă cu ce titlu va fi remisă această sumă. Referitor la diferența de 3.450 lei ce a fost găsită asupra sa, inculpata a precizat ca aceasta a fost retrasă de către ea de pe card în data de 18.05.2022.
Inculpata RML a precizat că avea cunoștință despre colectarea sumei de 6.000 euro de la cei opt candidați din cadrul Substației Târgu Neamț, de către cealaltă inculpată, PE, în vederea promovării examenelor. Din aceasta sumă, 5.000 de euro era destinată managerului MDD, iar diferența de 1.000 euro urma să fie împărțită în mod egal între RML și AG. Susnumita a precizat că inculpatul MOD a avut cunoștință doar de solicitarea sumei de 5.000 euro de la candidați, care îi era destinată, iar propunerea de a solicita suplimentar și suma de 1.000 euro de la fiecare candidat a venit din partea lui PE”.
Alte aspecte din activitatea ”în slujba oamenilor” de la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț, se regăsesc în pasajele extrase din motivarea hotărârii de arestare, redate mai jos. Așteptăm extinderea anchetei dacă tot s-au întâlnit managerul și asistenta șefă de la Târgu Neamț în locul stabilit ”și data trecută” și măsurile pe care Ministerul Sănătății ar fi trebuit deja să le întreprindă pentru a anula concursurile fraudate și a se asigura că la Ambulanță lucrează niște oameni care chiar știu ce să facă într-o situație de urgență.
Cristina Mircea
Mi se pare incredibil că se vorbesc de 2 luni șpagă. Rozoschi este de 2 luni la ambulanța asistenta șefă??? Acolo este grup mafiot si este f interesant că nimeni nu spune nimic de fosta viitoare managera Albu care brusc dupa 10 ani de șefie ( selectia personalului în pandemie s a făcut în mandatul ei). Se vede din cer că fost ceartă pe șpagă intre fosta putere si actuala putere, finalizata cu un denunt interior.
Pe când un control și în județul Hunedoara?