Apărat de fostul ministru al Justiției, comisarul Iulian Cloșcă a primit 4 ani de închisoare

1

Cunoscut că-și alege clienții și percepe onorarii de ordinul zecilor de mii de euro de când s-a întors în avocatură, fostul ministru al Justiției Tudorel Toader se poate considera învins de soluția pronunțată astăzi, 9 ianuarie, de Curtea de Apel Bacău. Fostul polițist rutier de la Roman, Iulian Cloșcă a primit o condamnare de 4 ani cu executare, după ce Tribunalul Neamț îl condamnase inițial la 3 ani de închisoare, cu suspendare. În această seară, fostul polițist, care s-a pensionat după ce-a fost anchetat pentru luare de mită, urmează să fie dus la Penitenciarul Bacău.

Înlătură circumstanţa atenuantă judiciară, prevăzută la art. 75 alin.2 lit.b Cod penal, precum şi prevederile art.76 alin. 1 Cod penal. Majorează cuantumul pedepsei principale aplicate inculpatului Cloşcă Ioan-Iulian, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prevăzută de art. 6 şi art. 7 lit. c din Legea nr.78/2000 raportat la art. 289 alin. 1 Cod penal, de la 3 (trei) ani închisoare la 4 (patru) ani închisoare. Înlătură dispoziţiile art. 91 Cod penal şi art. 93 Cod penal, privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, inculpatul Cloşcă Ioan-Iulian urmând a executa efectiv pedeapsa principală de 4 (patru) ani închisoare”, se arată în decizia definitivă a instanței.

Iulian Cloșcă a fost acuzat de procurorii DNA Bacău că a pretins și primit de la patronul unei firme de taximetrie din Roman un smartwatch, în valoare de 1500 de lei, pentru a închide ochii când taximetriștii încălcau regulile de circulație. Ceasul primit mită s-a dovedit ”ceasul rău” pentru el, fiindcă l-a obligat să se pensioneze rapid, înainte de încheierea procesului, ca să nu fie dat afară din sistem. Aparent, o condamnare de 4 ani de închisoare pentru un ceas, fie el și marca ”APPLE WATCH seria 4, PINK SAND ROSE LOOP, 40 mm, aluminium&ceramic case, ion-x,GPS, WR50M”, este disproporționată. Dincolo de aparențe, însă, conduita lui Iulian Cloșcă în calitatea sa de polițist rutier timp de vreo 18 ani, era binecunoscută în toată zona Roman.  Și conducerea Poliției Roman a primit numeroase semnale de la cetățeni referitoare la ”obiceiurile” polițistului și a făcut informări către ”instituția abilitată” în a le verifica. Iulian Cloșcă s-a dovedit intangibil până la ancheta DNA, ceea ce poate naște suspiciunea că a fost protejat ani de zile. Timp în care din salariul lui și al soției (asistent de farmacie) a reușit să achiziționeze vreo 17 terenuri (cel mai mare de 11.300 mp), să-și construiască o casă de 240 mp și să-și cumpere o altă casă de 105 mp și două apartamente, și să-și achiziționeze două autoutilitare și un autoturism. În ultima sa declarație de avere figurează și două credite, unul de 83.000 de lei și celălalt de 188.000 de lei, dar și venituri din chirii (32.000 de lei pe an) și din indemnizația APIA (peste 110.000 de lei pe an).

Din toată povestea comisarului Cloșcă, dincolo de faptul că ar fi putut cineva să-și pună niște întrebări după simpla lecturare a declarațiilor de avere (ultima poate fi citită aici –DA_CLOSCA_D_IOAN_IULIAN_28.04.2020) un lucru este grav pentru sistemul polițienesc în sine: protecția internă pare să fi devenit ”frăția internă”.

Cristina Mircea 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.