În perioada Sărbătorilor Pascale, Mitropolia Moldovei și Bucovinei derulează campania Arată-le că nu sunt singuri!, o inițiativă de sprijinire a vârstnicilor prin Centrul de zi „Sfântul Pantelimon” din comuna Bălțătești, județul Neamț, proiect al Sectorului de Asistență Socială și Medicală „Diaconia” al Arhiepiscopiei Iașilor. Centrul are misiunea de a oferi servicii sociale și îngrijire medicală gratuită pentru 180 de bătrâni din comuna nemțeană. În medie, 230 lei pot asigura o masă caldă și tratamentul timp de o lună pentru unul dintre aceștia.
Video campanie aici.
Campania Arată-le că nu sunt singuri! vă aduce mai aproape de situația dureroasă a aproape jumătate dintre bătrânii României, cei lipsiți sprijin, de posibilități financiare, de o vorbă mângâietoare.
Pe bunica Maria Ilincăi, în vârstă de 84 ani, am întâlnit-o în Valea Arini, un sat din comuna nemțeană Bălțătești. În gospodăria-i construită cu propriile mâini, astăzi se mai aude doar cântecul păsărilor și foșnetul copacilor abia înfloriți care-și ridică crengile spre cer ca-ntr-o rugă. E singură de lume, dar nu e singură de Dumnezeu. De Sărbători, ca în fiecare zi, bunica Maria stă singură în liniștea propriei sale gospodării. Ochii ei au căpătat culoarea așteptării, în jurul său amintirile se împletesc cu dorul, iar inima-i bate într-un ritm surd, melancolic, ca un clopot trist într-o zi de duminică.
Ca ea, sute de bătrâni din comuna Bălțătești, județul Neamț, mai trăiesc cu o singură speranță: să nu fie uitați.
Prin Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Sfântul Pantelimon” Bălțătești, inaugurat în aprilie 2023, beneficiarii au parte gratuit, prin rotație, de sprijin medical și social.
Sprijinul medical presupune: monitorizarea stării de sănătate de către personal specializat, servicii de recuperare, reflexoterapie, kinetoterapie, băi galvanice și împachetări cu parafină necesare pentru recâștigarea sau menținerea funcțiilor fizice, reducerea stresului, îmbunătățirea forței musculare, a coordonării și a mobilității, relaxarea musculară, reducerea durerilor articulare.
Totodată, sunt puse la dispoziție și servicii de asistență socială: informare și consiliere socială, consiliere psihologică, dezvoltarea deprinderilor de viață independentă, abilitare și reabilitare, integrare și participare socială și civică, mese calde sau pachete cu alimente. Centrul se angajează să ofere un mediu sigur, confortabil și plăcut, unde bătrânii pot socializa, se pot bucura de activități recreative și pot participa la evenimente culturale.
Obiectivul campaniei Arată-le că nu sunt singuri! este de 41.400 lei, sumă prin care fiecare dintre cei 180 de vârstnici poate beneficia de o lună de sprijin social și medical.
Poți dona prin platforma donorbox sau direct pe fiideajutor.ro, prin PayPal sau prin transfer bancar. Află aici mai multe despre Centrul de zi pentru vârstnici „Sfântul Pantelimon” Bălțătești.
Indiferent de funcțiunea lui, de la început până în prezent, centrul s-a vrut a fi un altfel de acasă pentru mulți dintre cei care i-au trecut pragul. În ultimii trei ani, clădirea centrului a fost reabilitată și adusă la standarde moderne aceasta fiind dotată acum cu o bucătărie utilată modern, sală de mese, o bază de tratament pentru afecțiuni osteoarticulare și neuromotorii, spații de socializare, bibliotecă și altele.
Ne dorim ca, dincolo de dimensiunea socială, deși imperativ necesară pentru cei vulnerabili, activitățile noastre să pună în prim-plan întâlnirea omului cu Dumnezeu, pentru că doar El are mereu soluția desăvârșită pentru toate durerile și toată zdroaba noastră a tuturor.
- Vasile Găneanu, coordonatorul așezământului social-filantropic
Citeşte mai multe despre proiectele caritabile ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pe www.fiideajutor.ro. Urmăreşte-ne activitatea pe Facebook Fiideajutor.ro, pe Instagram fiideajutor.ro şi nu ezita să ne scrii pentru mai multe informații.