Andrei Carabelea – de la ipocrizie, la compromis: ”Nu vă intimidați, vă primesc eu în echipa mea!”

0

Asistăm la o luptă acerbă pentru salvarea telegondolei, cu o decretată unică soluție: cumpărarea stației de plecare de către primărie. Acum 2 ani, Andrei Carabelea, devenit primar cu 7696 de voturi, promitea că face treabă împreună cu ”echipa tânără” – viceprimarii Marius Irimia și Alin Lehăduș. Timp jumătate de mandat, am asistat la decizii intens criticate de public, tăierea castanilor și desființarea parcului zoo fiind doar exemplele de mare impact, pentru care NU s-a organizat nicio întâlnire cu cetățenii. Despre Cozla, cu pârtia de schi și clădirea hotelului abandonat, primarul nu a spus decât că sunt proiecte eșuate, rostul telegondolei fiind implicit de a asigura accesul spre aceste ”eșecuri”. Brusc, după 2 ani de mandat, telegondola a devenit un simbol pentru ”salvarea” căruia primarul este dispus să parcurgă, în viteză, drumul de la ipocrizie, la compromis.

Dincolo de calcule, de proceduri, de insolvență, de imaginea ipotetică a unui investitor cu flexul în mână care va reteza stâlpii și va încărca în camioane cabinele, primarul a afirmat că este deschis spre orice alte soluții exceptând cumpărarea stației. Și a criticat consilierii PSD și PMP că se opun, dar nu propun. Ei bine, în ședința CL din 21 noiembrie, a apărut o propunere de la reprezentanta unei asociații, care a venit în fața consilierilor prezenți (PSD și PMP lipseau) și a spus: ”Vă sugerez să solicitați de urgență o reevaluare a bunurilor Perla Invest. Mai exact, dacă vă uitați în planul de reorganizare, la Baza Hipică terenul este sub 20 de euro. Dacă veți contesta această evaluare, veți avea timp pentru a face planul doi, pe care vi-l propun, adică cumpărarea de creanțe. Creanța, conform planului, ar însemna 900.000 de euro, adică mai puțin de 1.370.000 de euro cât ar însemna cumpărarea piciorului telegondolei. Când Primăria Piatra Neamț ar cumpăra creanța cu garanții, ar hotărî, ca debitor principal, planul de reorganizare și ar putea solicita darea în plată, ceea ce ar însemna recupera că toate bunurile de la Perla Invest vor intra în posesia directă Primăriei Piatra-Neamț, urmând ca pentru a salva Perla Invest să se facă contract de concesionare. Și așa primăria ar putea câștiga de trei ori, adică își recuperează și cele 20 de milioane plătite, ar plăti nu 1,4 milioane euro, ci 900.000 de euro pentru stația de plecare, și ar câștiga lunar prin redevență”.

Nici nu contează dacă soluția propusă este viabilă sau nu. Contează reacția. Deschiderea spre dialog a primarului, care este de presupus că avea toate argumentele la el, s-a manifestat pe măsura ”disponibilității” pe care a avut-o constant față de părerea cetățeanului: ”Haideți să nu continuăm o discuție care ne duce pe un scenariu ipotetic”.

În ce constă ipocrizia lui Andrei Carabelea: prima lui reacție publică a fost DUPĂ ce proiectul de cumpărare a stației de plecare a fost respins în Consiliul local. Atunci și-a amintit de pietreni și a decis, în era digitalizării, să le trimită 30.000 de scrisori prin poștă (a avut antecedente cu niște felicitări plătite tot din banii noștri) în care afirma senin că ia toate deciziile în urma consultării și a dialogului.

N-a existat niciun dialog cu doamna care s-a prezentat în ședința CL, deși putea să-i explice, pe scurt, de ce soluția ei nu e bună! A existat o dezbatere publică, organizată tot DUPĂ ce proiectul a fost respins, din nou, în CL, și o întâlnire cu cetățenii, la care au participat cam 100 din cei 30.000 anunțați personal, organizată cu o zi înaintea altei ședințe, în care a fost supus aprobării pentru a patra oară același proiect. La întâlnirea respectivă, pe lângă angajații vizibili ai primăriei, au apărut și tineri (singurii despre care ne place să credem că au fost sinceri și care, în mod cert, au contribuit la menținerea în ”viață” a telegondolei plătind bilete – detalii aici).

Revenind la ședința CL, primarul a retezat orice dialog cu singurul cetățean care i-a propus o altă soluție, ca să citească mesaje de la alți cetățeni, care-i susțineau decizia deja luată, și să vină cu o propunere către consilierii PSD și PMP: ”Le cer colegilor din opoziție să gândească cu luciditate și să aleagă cu demnitate între cele două calități pentru că, din punctul meu de vedere, nu au nimic de pierdut dacă votează în favoarea orașului. Ei pentru asta au fost aleși. Și dacă vreun șef de partid îi va amenința și poate îi va da afară din echipa lor, eu le spun clar și răspicat că îi aștept în echipa mea”.

Cu ușoare modificări de formă, mesajul a fost postat și pe pagina de Facebook a primarului: ”Doamnelor și domnilor, haideți să scriem împreună povestea pe care o dorim pentru orașul nostru. Iar dacă cineva vă amenință că vă dă afară, nu vă intimidați: vă primesc eu în echipa mea

”Colegii” cărora le cere ”să aleagă cu demnitate” sunt exact cei cărora, cu o zi înainte, le-a făcut publice adresele de e-mail personale (apropo de GDPR) sperând că mulți dintre cetățenii ”consultați” le vor transmite ”recunoștință” și ”urări de bine”. Și, după un astfel de exercițiu cu urmări previzibile, ce să vezi?!, primarul este dispus să-i primească ”în echipa lui” – probabil cea de partid. Gata purificați de înjurăturile pe care el însuși le-a provocat! Faină echipă! Hai să vedem cine vrea să facă parte din ea! Următoarea ”reprezentație” este mâine, 23 noiembrie, când va avea loc o nouă ședință de consiliu local, tot pentru ”salvarea telegondolei”!

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.