Molar de mamut, vechi de 10.000 de ani, recuperat de polițiști de la o femeie din Borlești

0

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Neamț au recuperat astăzi, 2 noiembrie, un molar de mamut, vechi de 10.000 de ani, de la o femeie din Borlești. Polițiștii s-au sesizat după ce în luna mai a acestui an au văzut un anunț de vânzare a molarului, pe o platformă online, cu prețul de 4.000 de euro.  După câteva zile, însă, anunțul a fost șters.

Din cercetările efectuate de polițiști s-a stabilit că, bunul fosil a fost descoperit întâmplător, în anul 2018, în albia râului Nechit, în localitatea Borlești, de către un bărbat, din aceeași localitate, în prezent decedat. Acesta l-ar fi oferit în dar femeii de 55 de ani, care l-ar fi păstrat ca piatră decorativă, necunoscând valoarea și proveniența acestuia. Molarul de mamut, estimat la o vechime de aproximativ 10.000 de ani, a fost ridicat de organele de politie și în perioada următoare va fi predat unei instituții specializata a statului, conform dispozițiilor legale”, se arată în comunicatul IPJ Neamț.

Conform Legii 182 din 2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, persoanele fizice care au descoperit în mod întâmplător bunuri din categoria bunurilor culturale, paleontologice și arheologice sunt obligate să le predea autorităților statului, în termen de 72 de ore de la descoperire.

Autorii descoperirilor întâmplătoare, care au predat, în condițiile prevăzute mai sus bunurile descoperite, au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului, calculată în momentul acordării recompensei, iar în cazul descoperirii unor bunuri culturale de valoare excepțională se poate acorda și o bonificație suplimentară de până la 15% din valoarea bunului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.