”Statul eșuat”: în țara urșilor omul moare cu arma în mână

8

Precizare inițială: acesta nu este un text pentru cei care cred că pădurile trebuie înconjurate cu garduri pentru ca urșii să nu fie ”tulburați” în habitatul lor. Implicit, nu este un text pentru cei care consideră că vânătoarea se face la supermarket și silvicultura în seră.

Faptele: un om, vânător cu state vechi, instructor de tragere în poligon, fost cadru militar, a participat astăzi, 17 octombrie la o vânătoare de mistreți în zona Cuiejdi-Almaș, din comuna Gârcina. A fost atacat de ”mai mult de 4 urși”, după cum a rezultat din cercetările polițiștilor, și în timp ce era mușcat și sfâșiat, a reușit, cumva, să tragă un foc în aer și să îndepărteze animalele. Desfigurat și rănit grav, vânătorul a fost transportat la spital și supus unei intervenții chirurgicale de urgență. Putea să fie omorât, dar n-a tras în urs.

Cum să tragă? Un urs este estimat la 40.000 de euro. Plus că i se făcea dosar penal. Au fost atâtea cazuri de atac în țară, au murit oameni și nu s-a făcut nimic. O să escaladeze situația. Câtă vreme Statul apleacă urechea la tot felul de ONG-uri, urșii sunt mai importanți decât omul”, a spus Amedeo Dumbrăveanu, directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Neamț.

Concluziile: fiecare astfel de ”întâmplare” readuce în atenția publică problema urșilor, exceptați de la vânătoare grație unui ordin de ministru (Cristiana Palmer Pașcă) din 2016, adoptat la presiunea unor ONG-uri. A fost îngenuncheată ”industria vânătorii” care aducea venituri substanțiale în România și s-a deschis seria atacurilor animalelor sălbatice asupra gospodăriilor, stânelor montane și, mai ales, asupra oamenilor.

Prin introducerea interdicției, punem lucrurile pe calea cea bună”, spunea, cu un aer victorios fostul ministru al Mediului.

După 5 ani, dramatismul interacțiunilor om-urs o contrazice. Iar măsurile reparatorii, acele daune stabilite ”după prețul pieței” indiferent de rasa animalului sfârtecat de urs, nu sunt mulțumitoare pentru crescătorii de animale păgubiți. Se știe clar, în viziunea ministerială, cât valorează o vacă, un porc, o oaie… La fel de clar s-a stabilit că ursul valorează 40.000 de euro. Dar omul, omul care interacționează cu pădurea, fie ca turist, fie ca pădurar sau vânător, muncitor forestier sau simplu culegător de ciuperci, omul cât valorează? Să-l punem și pe el în coada listei pagubelor, după oaie…

Cristina Mircea

8 COMENTARII

 1. Câți oameni trebuie sa moara ca cei ce ne conduc destinele acestei tari sa înțeleagă ca prin legile proaste pe care le-au făcut au scăpat populația de urs de sub control , și au pus mai presus animalele dacat viata oamenilor ??????

 2. 40000 de euro un urs
  Suntem atât de bogați de nu ne dam seama
  Problema e cu ce ne ajuta aceasta bogăție atât timp cât nu ne aduce decât paguba
  Munca oamenilor e distrusa și mai nou omul este pus în pericol
  Trebuie neapărat făcut ceva Dacă nu statul și ministerul mami lui sa aibă grija ca ursul sa fie hrănit legănat și pupat în curtea spre a nu face rău cetățeanului prin nici un gest măcar

 3. Niște mizerabili au impus o dictatura verde în România. Dictatura aceasta odioasa nu da doi bani pe oamenii care își doresc sa trăiască normal: sa se plimbe, sa-si crească animale în gospodăria proprie , sa îngrijească o livada. In viziunea acestor nemernici care mențin dictatura verde, acești oameni merita sa moara pentru ca au avut obrăznicia sa-si dorească sa trăiască o viata normala asa cum au invatat de la părinți lor. Rușine gunoaielor! Fiti siguri ca vine vremea când o sa plătiți !

 4. N am nimic împotriva vinarii urșilor! Trebuie făcută așa cum scrie la carte ..e bine și pt mediu…și pt oameni… chiar și pt urși! Dar eu am o Întrebare: de ce cînd ursul ( care e animal sălbatic…asta e instinctul nu o face rational) omoară sau rănește un om sau un animal sălbatic trebuie împușcat iar cînd un criminal ( om fiind are rațiune…etc .nu e sălbatic..) omoară un om sau mai multi cu premeditare nu trebuie împușcat????? E mai valoros cumva omul omorit de urs decit omul omorit de om???? Daca tot sar in sus toți să împușcăm ursii care ataca oameni( in 99/ din cazuri …acasă la urs nu acasă la om) de ce nu se revolta și cer pedeapsa capitală și pt criminali???? Victimele nu sunt tot oameni???

 5. Au plimbat-o pe dna ministru cu elicopterul, poate i-au umblat și prin conturi…. . Și uite așa s-au,, rezolvat „problemele cu urșii, rezervația din Făgăraș și alte manevre conduse și finanțate de străini care pas cu pas pun mâna pe tot ce a mai rămas în țară cu ajutorul trădătorilor de țară!

 6. E din ce in ce mai greu sa faci un comentariu pertinent la situatia ursilor din padurile Romaniei. Din ce in ce mai multi si din cauza suprapopularii din ce in ce mai agresivi . Statul nu face absolut nimic , dar absolut nimic logic pentru diminuarea acestor situatii care cu timpul vor deveni frecvente.
  Fata de cazul de fata am totusi cateva semne de intrebare generate de bolmojeala tipica a celor de la AJVPS Neamt , cand dau cu caruta prin garduri. In primul rand ursii nu ataca in grup !!! Numai un expert in vanatoare ca Nicu putea sa emita asemenea aberatii. Nu exista asa ceva si probabil ca daca este adevarat s-a inregistarat o premiera la nivel mondial. In al doilea rand ursul te ataca in goana doar daca este ranit sau cel putin asa sunt consemnate putinele atacuri de urs inregistrate in vremea cand ursul se putea impusca la goana . Majoritatea accidentelor se intampla cand tu vanator sau culegator ilegal de ciuperci surprinzi animalul in habitatul lui. Cand ursul este haituit amenintarea majora pentru el vine dinspre goana si nicidecum dinspre vanatorul care daca are experienta il atentioneaza prin batai din palme sau fluiert pentru ca animalul sa-si schimbe imediat directia. Alte scenarii cu iz de praf de pusca le v or analiza cei de la SEAESP.

 7. Să ne unim și să tragem în guvernanți,în acel mizerabil de om,la care valorează mai mult un urs,decât omul și în toți nenorociții care fac legi fără să gândească ,altfel de ăștia nu scăpăm nici cum……!!!

 8. Eu as sugera o soluție . Tranchilizați, duși la București și băgați în ședința de guvern
  Evidamente, după aceea sudate ușile pe dinafară .
  Daca ies cu bine ministrii e clar că urșii nu constituie un pericol și sunt doar bârfe nefondate .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.