”Ivan a plecat. Și nu se mai întoarce. Familia”

0

Ivan Patzaichin – un român cu sufletul cât patria. O legendă, o personalitate, un sportiv complet și dedicat, un om. De astăzi, 5 septembrie, ”A plecat. Și nu se mai întoarce”. Fie să trăiască în memoria românilor pe care i-a făcut mândri!

 

  • Pagina oficială: ”O personalitate marcantă a patrimoniului imaterial românesc”

Ivan Patzaichin este un canoist român, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984 și triplu laureat cu argint. Sportivul a devenit ulterior antrenor, iar în prezent a devenit antreprenor social preocupat de promovarea sportului, mișcării în aer liber și a ecoturismului.

Ivan este o personalitate marcantă a patrimoniului imaterial românesc, recunoscut pentru faima de sportiv legendar în perioada sa de activitate, iar după retragerea din activitatea sportivă, pentru atenția dedicată apei și interacțiunii responsabile a omului cu aceasta. Un exemplu de model de viață, performanță și implicare socială”. Teodor Frolu, vice-președinte Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23

 

  • Ivan -Sportivul

Și-a început cariera sportivă la 17 ani, la Clubul Dinamo, inspirat de alți oameni ai Deltei care înregistraseră succese la competiţiile internaţionale în probele de vâslit. A ajuns în lotul de kaiac-canoe al clubului bucureştean pe care l-a servit timp de 43 de ani, dintre care în 18 ca sportiv.

În doar un an și jumătate de la sosirea la București, a câștigat prima medalie olimpică de aur la Jocurile Olimpice din Mexic, în octombrie 2018, la proba de canoe 2, 1000 m, împreună cu Serghei Covaliov.

 

 

  • Ivan- Campionul

În perioada de activitate competițională, între 1967 – 1985, Ivan Patzaichin a participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice, la care a câștigat patru titluri supreme şi trei medalii de argint:

MEXICO 1968

(canoe C2 – 1.000 m)

 

MOSCOVA 1980

(canoe C2 – 1.000 m)

 

MÜNCHEN 1972

(canoe C1 – 1.000 m)

 

LOS ANGELES 1984

(canoe C2 – 1.000 m)

 

MÜNCHEN 1972

(canoe C2 – 1.000 m)

 

MOSCOVA 1980

(canoe C2 – 500 m)

 

LOS ANGELES 1984

(canoe C2 – 500 m)

 

Mai are în palmares peste 50 de titluri naţionale, iar la Campionatele Mondiale a câştigat:

9 MEDALII DE AUR

4 MEDALII DE ARGINT

9 MEDALII DE BRONZ

 

  • Ivan -Antrenorul

Devenit antrenor în 1985, a contribuit la obţinerea unei alte serii de succese pentru România.

După ce şi-a încheiat cariera de sportiv, Ivan Patzaichin a devenit, în 1985, antrenor la același club, Dinamo Bucureşti. În perioada 1993 – 2009, Patzaichin a fost coordonatorul lotului olimpic de kaiac-canoe.

Elevii săi au cucerit peste 150 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Campionate Europene, fiind, din acest punct de vedere unul dintre antrenorii de top la nivel mondial.

Ca antrenor, a cucerit peste 150 de titluri la Olimpiade, Campionate Mondiale și Europene.Recunoscut drept unul dintre cei mai mari campioni ai secolului al XX-lea, în 1990, Comitetul Internaţional Olimpic i-a acordat cea mai înaltă distincţie a acestui for, „Colanul de Argint”.

 

  • Ivan – Antreprenorul social

 

Încurajează acțiunile de dezvoltare locală sustenabile, bazate pe proiecte durabile, validate de comunitatea în care se aplică.

ANTREPRENORIAT SOCIAL, DEZVOLTARE LOCALĂ ȘI CONSTRUCȚIE COMUNITARĂ

PROMOVAREA MIȘCĂRII ÎN NATURĂ

PROMOVAREA TURISMULUI RESPONSABIL

PROMOVAREA PATRIMONIULUI HIDROGRAFIC ROMÂNESC, A DELTEI DUNĂRII ŞI A ZONELOR TRAVERSATE DE APE

Se implică în activități de recuperare a meșteșugurilor și tradițiilor, în proiecte educative și culturale, precum și în inițiative care reinventează, în mod creativ, tradiții vechi românești.

Militează pentru scoaterea la lumină a felului tradițional de a interacționa cu natura, specific societăților tradiționale rurale, fără a avea nostalgia „vremurilor trecute”, ci recunoscând valoarea unor ritualuri și obiceiuri verificate de istorie pentru protecția mediului și valorizarea comunităților.

De exemplu, folosirea ecoturismului ca un vehicul de dezvoltare locală echilibrată pentru Delta Dunării – un obiectiv pe termen lung asumat de Ivan Patzaichin încă de la lansarea sa în domeniul antreprenoriatului social.

În 2010, Ivan a pus bazele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, alături de Teodor Frolu (specialist în industriile creative). Aceasta a organizat competiţii anuale dedicate popularizării sportului pe apă și a zonelor naturale din România, a dezvoltat o serie de proiecte care se îngrijesc de natură, cultură locală, tradiții, dar și de latura socială a antreprenoriatului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.