Ministerul Apărării – amendat de Poliția Neamț pentru Cercul Militar Roman

0

Inspectoratul Județean de Poliție Neamț și Ministerul Apărării Naționale se vor întâlni, prin reprezentanți, la tribunal, în ziua de 20 septembrie, într-un proces care are drept miză o amendă. MApN a reacționat prompt după ce-a fost sancționat cu 8.000 de lei pentru că nu-și îndeplinește obligațiile de proprietar al unui monument istoric (Casa Brănișteanu), în care funcționează Cercul Militar Roman, deși ar fi fost de preferat să-și manifeste promptitudinea în restaurarea imobilului. MApN și-a justificat inacțiunea prin faptul că Ministerul Culturii, prin Direcția Județeană pentru Cultură Neamț, nu i-ar fi transmis un document (Obligația de folosință), fără de care nu putea iniția un proces de reabilitarea a clădirii.

”Monumentele istorice din municipiul Roman s-au aflat în monitorizarea permanentă a Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, în intervalul anilor 2019-2021, presupunând verificarea stării de conservare”, a precizat agentul Georgiana Pușcașu, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț. ”În referire la Casa Armatei, denumită în Lista Monumentelor Istorice Casa Brănișteanu, azi Cercul Militar, facem precizarea că, la data de 3 noiembrie 2019, a fost înaintată o solicitare Ministerului Apărării Naționale (în calitate de proprietar), privind comunicarea măsurile luate din perspectiva obligațiilor stabilite la art. 36 din Legea 422/2001. La această solicitare, Ministerul Apărării Naționale a răspuns că dispune de mai multe facilități (terenuri și construcții), prin urmare ”în funcție de nevoile ministerului, patrimoniul imobiliar este dezvoltat, modernizat/reabilitat și, după caz, redus prin programe, proiecte și acțiuni imobiliare specifice cu respectarea prevederilor legale privind executarea lucrărilor de construcții”. De asemenea, am fost informați despre eforturile Ministerul Apărării Naționale pentru restaurarea unor monumente istorice în alte județe, iar lipsa unor măsuri față de monumentul istoric din județul Neamț este cauzată de omisiunea Ministerului Culturii de a transmite Obligația de folosință a imobilului. Din verificările efectuate, s-a constatat că Direcția pentru Cultură Neamț a elaborat acest document ce ține locul documentației tehnice din 7 martie 2016, iar Ministerul Apărării Naționale a confirmat primirea în data de 25 martie 2016. Prin urmare, situația constatată, raportată la lipsa vreunei perspective clare pentru restaurarea monumentului istoric Casa Brănișteanu, azi Cercul Militar, proprietarul imobilului a fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 8.000 de lei, în baza procesului verbal seria PNTY nr. 0072476, întocmit la data de 11 octombrie 2019”.

Ministerul Apărării Naționale a contestat amenda, dar Judecătoria Roman i-a respins plângerea ca neîntemeiată. Hotărârea a fost atacată și procesul s-a mutat la Tribunalul Neamț, unde este foarte posibil să fie menținută decizia instanței de la Roman, mai ales că aspectul Cercului Militar este departe de ideea de responsabilitate și rigoare militară. Clădirea, construită în 1885, are nevoie, în primul rând de reparații la sistemul de colectare a apelor pluviale, până acum distinșii militari nereușind să înlocuiască măcar jgheaburile lipsă.

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.