Sentință definitivă pentru Ion Rotaru în cazul conflictului de interese

0

Curtea de Apel Bacău a pronunțat astăzi, 21 noiembrie, sentința definitivă în procesul în care primarul comunei Alexandru cel Bun a fost judecat pentru conflict de interese. Instanța a respins atât apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț, cât și apelul declarat de Ion Rotaru, astfel că rămâne în picioare sentința inițială.

Ion Rotaru a fost trimis în judecată pentru că și-a angajat fiica la ADI Urbtrans, unde el avea calitatea de președinte. După aproape 3 ani de judecată, în ziua de 4 august 2022, Judecătoria Piatra-Neamț a pronunțat sentința care a devenit astăzi definitivă: ”Stabileşte pedeapsa de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare în sarcina inculpatului R.I. pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane. În temeiul art. 67 alin. 2 Cod penal şi art. 66 alin. 1 literele a, b Cod penal, stabilește în sarcina inculpatului R.I. pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a și b Cod penal (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat), pe o perioadă de 3 ani. În temeiul art. 65 Cod penal, stabilește în sarcina inculpatului R.I. pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a și b Cod penal (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat). În temeiul art. 83 alin. 1 Cod penal, amână aplicarea pedepsei de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare, a pedepsei complementare și a pedepsei accesorii pe un termen de supraveghere de 2 ani, stabilit în condiţiile art. 84 Cod penal şi calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”.

Amânarea pedepsei înseamnă neaplicarea ei. Cel mai important beneficiu pentru Ion Rotaru este faptul că va avea în continuare dreptul de a fi ales, dacă se va hotărî să candideze la alegerile din 2024.

Cristina Mircea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.