Protest la Primăria Girov: oamenii vor trotuare și treceri pentru pietoni

2

Pe o vreme nu tocmai prietenoasă, câțiva oameni s-au adunat în fața Primăriei Girov astăzi, 10 noiembrie, la o acțiune pe care au numit-o ”protest” și au organizat-o, în detaliu, conform legii: autorizație, perimetru delimitat, jandarmi, ecusoane pentru delegația care urma să discute cu primarul și banderole albe pe braț. A fost un semnal pe care comunitatea, îndoliată de moartea unei fetițe de 13 ani, a vrut să-l tragă vizavi de siguranța pietonilor, de lipsa trotuarelor, a trecerilor pentru pietoni și a stațiilor de autobuz (detalii despre pregătirea protestului aici).

Primarul Vasile Ciubotaru s-a lăsat așteptat mai bine de 20 de minute, după care a invitat delegații la discuții, în biroul său, reproșându-le organizatorilor că o parte din oameni au rămas afară, în frig, și dacă nu ar fi cerut autorizație pentru ”protest”, ci pentru o întâlnire cetățenească, le-ar fi pus la dispoziție căminul cultural. După alte minute bune de explicat noțiunile  (”protestul înseamnă ceva – o delegație vine și aduce doleanțele în scris”) și a precizat apăsat că trebuie ”doleanță scrisă, nu cerere, chem Jandarmeria să vă explice”), primarul a formulat o propunere: ”Am o rugăminte, nu un minut, 30 de secunde să ținem un moment de reculegere. Vă rog!”.

Printre delegați era și mama copilei care a murit în accident. S-a așternut liniștea, lumea s-a ridicat în picioare și, deodată, s-a auzit o voce: ”Noi am fost la înmormântare, dumneavoastră ați fost?”.

După scuza ”n-am avut cum să ajung” și regretele exprimate, primarul a trecut la organizare: ”Ce mi-ați făcut dumneavoastră în scris și cu mai multe semnături trebuie trimis la administratorul drumului, la Instituția Prefectului că de ce? Că este drum național. De acord? Trebuie să vedem formularea scrisă, punctual”.Au urmat zeci de minute cu replici demne de personajele lui Caragiale, cu accente exacte pe proceduri, noțiuni, formulări și mai puțin pe problema de fond, cu reproșuri ”Dumneavoastră trebuia să faceți asta în secunda doi după ce s-a întâmplat tragedia” și explicații ”Eu nu pot doamnă! Ca să vă explic, da? Este o anchetă în desfășurare” și, într-un final, redactarea procesului verbal în care s-au consemnat cererile: trotuare în toate satele comunei și două treceri pentru pietoni și două- stații în satul Turturești.

Doamna care a scris procesul verbal a întrebat ce demersuri urmează. Răspunsul primarului este demn de consemnat: ”În primul rând trebuia așteptată ziua de astăzi, a protestului, conform legislației trebuie depusă doleanță în scris, nu cerere cum ați făcut-o dumneavoastră, după care primăria să o înainteze instituțiilor abilitate. Nu pot să înaintez mai departe dacă nu aveam întâlnirea de astăzi, n-am putut să fac oficial până nu era protestul. Drumul național Piatra Neamț- Roman este prins în planul național de modernizare a drumurilor rutiere și ei au prevăzut trotuare și tot”.

Până la urmă, după ce-a dat număr de înregistrare procesului verbal și a spus că-l trimite către DRDP Iași și Prefectura Neamț, primarul a repetat, probabil, pentru a zecea oară că DRDP este instituția care-l ține în loc cu un proiect de iluminat public, de vreo 7 luni și jumătate doar pentru avize, instituția care a refuzat trecerile pentru pietoni și stațiile solicitate de prin 2015 și, în general, instituția care spune ”nu”.Propunerea Alinei Țipoș – una dintre organizatoarele protestului, de a face măcar niște trotuare provizorii din balast, s-a lovit de două impedimente: mai întâi că balastierele, deși sunt în Girov, țin de Apele Române (dar se poate cumpăra balast) și că este necesar, chiar și pentru un trotuar provizoriu, avizul…DRDP Iași.

În mod firesc, am întrebat la DRDP Iași dacă vreodată, în ultimii 6 ani, Primăria Girov a făcut vreo solicitare sau a cerut avizarea vreunui proiect pentru trotuare în vreun sat. Răspunsul este lămuritor: ”Nimeni din Primăria Girov nici măcar n-a discutat despre un asemenea proiect, dar în 2019 au fost amenajate trotuare în Girov fără aprobarea noastră, fără aprobarea poliției și nici nu am fost anunțați măcar”.

Cristina Mircea

2 COMENTARII

  1. NU INTELEGEM CE SE INTAMPLA LA PRIMARIA GIROV!
    Sunt case pe granita dintre comuna Girov si comuna Garcina,strada(granita) ce este inventariata la Primaria Girov,cu alte cuvinte este proprietatea comunei Girov ,dar unde se refuza amenajarea ,se refuza dezapezirea ,se refuza a se da nume si numar postal pe motiv ca este locuita de ,,parveniti”.
    Domnule Primar ,in ce secol traim?
    Oare chiar nu va pasa ,sau aveti ceva cu cetatenii din aceasta comunitate?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.