Refuzul comercianților de a se muta din Cheile Bicazului și disputa pe hotarul dintre Neamț și Harghita

0

”Stabilitatea” hotarului dintre județele Neamț și Harghita, o chestiune veche, cu procese și ”echilibristică” între etnii, pare că depinde, până la urmă, (și) de comercianții din Cheile Bicazului, hotărâți să nu cedeze. Stabilirea hotarului părea tranșată odată ce județul Neamț a câștigat un proces vechi de 10 ani, la finalul căruia instanța a decis că nu trebuie mutată granița și Cheile Bicazului aparțin județului Neamț. În luna august 2022 a avut loc, însă, un eveniment nefericit, care s-a soldat cu rănirea gravă a unui tânăr (detalii aici) și, constatând că de fapt tarabele la care oprește lumea și se expune riscului de accident sunt ilegale, DRDP Brașov (administratorul drumului național) a emis, în final, un răspuns: comerțul funcționează fără niciun fel de aviz și fără contracte de închiriere a terenului.

Povestea interesantă începe de la cronologia faptelor. Așadar, până pe 7 septembrie DRDP Brașov a cercetat arhivele și a aflat, surprinzător, că tot bazarul din inima rezervației naturale e ilegal de ani de zile. După care a trimis notificări comercianților, acordându-le un termen de 60 de zile să-și mute chioșcurile în afara zonei periculoase sau să le demoleze. Înainte de a expira termenul, timp în care nimeni nu a mutat nimic, Consiliul Județean Harghita a dat în judecată Primăria Bicaz Chei (care este proprietara terenurilor de sub chioșcuri) și Prefectura Neamț pe tema (veche) a graniței, care a fost deja judecată. ”Întâmplător” comercianții – majoritatea vânzători de ”produse” pe care oricine le găsește la o treime din preț în orice bazar – au ignorat somația DRDP Brașov, și sunt dispuși să plătească ”cea mai mare amendă”, dar nu vor să lase zona liberă, ca să poată fi montate plase, pentru a preveni accidentele generate de căderile de stânci.

Problema ajunge în curtea Prefecturii Neamț, care ar trebui să impună respectarea legii dincolo de argumentul des invocat ”oamenii câștigă o pâine”, pentru că o pot câștiga la fel de bine și la intrarea în Chei, nu neapărat în defileul periculos.

Ieri, 9 noiembrie, prefectul Adrian Niță era hotărât: ”Voi lua legătura cu primarul de Bicaz Chei și cu poliția. Comercianții vor trebui să se mute!”.

Tot ieri, după ce a primit citație pentru noul proces (deschis pe 13 octombrie, la o săptămână după ce comercianții au fost somați de DRDP Brașov), prefectul Adrian Niță a informat: ”Instituția Prefectului județul Neamț a fost citată într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Harghita, în calitate de pârâtă, alături de UAT Gheorgheni, UAT Bicaz Chei, UAT Județul Neamț, Instituția prefectului – județul Harghita, O.C.P.I. Harghita, O.C.P.I. Neamț și S.C.Satelit NT SRL , în care reclamantul, UAT Județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, solicită anularea procesului verbal de delimitare având ca obiect stabilirea traseului de hotar administrativ pe porțiunea comună Gheorgheni – Tulgheș – Bicaz.

În fapt, este vorba despre același proces verbal de delimitare care a făcut obiectul dosarului nr.1417/105/2011* și asupra căruia Curtea de Apel Ploiești s-a pronunțat definitiv, prin Decizia nr.454/27.06.2020, în sensul respingerii cererii de anulare a respectivului act.

Prin cererea formulată de către Consiliul Județean Harghita nu sunt invocate noi motive, față de acțiunea anterioară, care să justifice promovarea unei alte cereri cu același obiect, practic reiterându-se faptul că prin menținerea actului administrativ contestat a fost „rectificată” suprafață celor două județe (Neamț și Harghita), cu o întindere de aproximativ 700 ha în defavoarea municipiului Gheorgheni”.

În acest context, în care noua acțiune în justiție nu pare decât un ”răspuns” la notificările adresate comercianților, rămâne de văzut care va fi următoarea mutare a prefectului, miza ”războiului granițelor dintre Neamț și Harghita” fiind, din ce în ce mai evident legată de tarabele din Cheile Bicazului.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.