ATITUDINEA DE MARȚI: Nici noi nu mai știm câți suntem

0

„Aproximativ 19 milioane e populația aflată pe teritoriul României.”– Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS), despre rezultatele preliminare ale recensământului. Nimic despre cei români plecați din țară.

Pun pariu că ați uitat că am avut parte de un recensământ al populației, nu-i așa? Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 (RPL 2021). Primele rezultate vor fi prezentate în cursul lunii decembrie 2022, urmând ca datele complete și finale să fie făcute publice la finalul anului 2023.

Să recapitulăm. Un recensământ început în 2021 ale cărui rezultate vor fi prezentate la finalul lui 2023. După așa o desfășurare de fapte, în mod normal v-aș clipi dintr-un ochi. Cam ca un samsar care vă prezintă prietenește numărul de kilometri ai unei mașini second hand.

De ce? Aproape 47% din populație a completat chestionarele online (adică s-a autorecenzat). Niciun efort necesar pentru diseminarea datelor. Restul populației a fost recenzată prin chestionare completate face-to-face. Din nou vă fac cu ochiul.

De ce la finalul lui 2023? Păi după 2023 urmează necondiționat 2024, un an cu multiple și complexe tururi electorale. Sau poate că nici multiple, nici complexe, pentru că establishment-ul politic în determinarea lui totală de a face economii din banii românilor se gândește să comaseze mai toate felurile de alegeri într-un singură zi. Ea se va chema ziua desăvârșirii democrației originale românești. Și va fi zi punte. Între un trecut glorios și un viitor luminat. Din nou vă fac cu ochiul.

De ce este important să știm câți suntem? Mai toate serviciile publice se raportează la numărul de locuitori. De la școli la ordine publică, de la numărul de paturi din spitale la numărul de angajați din primării, de la numărul de consilieri locali la numărul de parlamentari etc. Întreaga sarcină bugetară se fundamentează pe numărul de locuitori dintr-un areal administrativ. De aceea nu m-ar mira ca la finalul lui 2023 să aflăm că populația a fost într-o scădere pozitivă spectaculoasă. Numai noi nu ne-am dat seama câți mai suntem.

Cătălin Chiței

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.