Record îngrijorător: 63 de judecători, inclusiv Gabriela Baltag, cer să iasă la pensie

0

Număr record de cereri de pensionare în ședința CSM programată pentru 3 noiembrie. Nu mai puțin de 63 de judecători, printre care și soții Gabriela și Vasile Baltag (ambii detașați la CSM de la Tribunalul Neamț), îngrijorați de schimbările care se preconizează (creșterea vârstei de pensionare, creșterea vechimii în serviciu necesare pentru eligibilitate pentru toate pensiile de serviciu) vor să iasă din sistem.

Gabriela Baltag este una din cele două judecătoare care i-au solicitat președintelui CSM lămuriri cu privire la corespondența purtată cu Ministerul Muncii, pe tema pensiilor de serviciu.

„Subsemnatele judecător Gabriela BALTAG şi judecător Evelina OPRINA, membri aleşi în Consiliul Superior al Magistraturii, având în vedere tema de interes major pentru sistemul judiciar privind eventualele modificări legislative referitoare la condițiile de pensionare ale magistraților, atât din perspectiva vârstei, cât și a cuantumului pensiei de serviciu, în vederea îndeplinirii jalonului 215 din PNRR, vă solicităm următoarele:

  1. Să aduceţi la cunoştinţa membrilor CSM demersurile care se derulează la nivelul instituţiei, care fac obiectul lucrărilor nr. 19939/2022 şi nr. 20995/2022;
  2. Să precizaţi în ce temei preşedintele CSM gestionează singur aceste demersuri în condiţiile în care nu a existat o decizie de Plen şi nici la nivel de Secţii, Consiliul fiind un organ colegial;
  3. Să menţionaţi mandatul în baza căruia reprezentanţi din aparatul de lucru al CSM au participat la întâlnirile/discuţiile/negocierile cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale pe acest subiect;
  4. Poziţia Consiliului Superior al Magistraturii exprimată cu ocazia respectivelor întâlniri/discuţii/negocieri. (…)

Dată fiind importanţa covârşitoare a problematicii în discuţie pentru întreg corpul de magistraţi, faptul că subsemnatele nu avem cunoştinţă despre demersurile care se derulează la nivelul instituţiei pe această temă şi în virtutea obligaţiei de transparenţă decizională care trebuie să însoţească activitatea Consiliului şi a membrilor săi, vă solicităm să daţi curs solicitărilor de mai sus atât către membrii CSM, cât şi către întregul sistem judiciar.

Precizăm că prezentul demers, precum şi rezultatele acestuia vor fi aduse la cunoştinţa publică şi a întregului sistem judiciar”.

Lista completă a judecătorilor care cer eliberarea din funcție prin pensionare poate fi consultată aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.