La Poiana Teiului se vor asfalta 28 de drumuri și se vor construi o bibliotecă și un dispensar

1

Condițiile ”ca la oraș” au constituit obiectivul multor primari de comune, care și-au propus să șteargă diferențele istorice dintre ”urban” și ”rural”. Comuna Poiana Teiului se înscrie în categoria exemplelor concludente: mai sunt 28 de străzi mici de asfaltat, pentru care urmează să se semneze contractul, cele două școli și grădinița arată mai bine decât multe din mediul urban, iar domeniul asistenței medicale este reprezentat prin două dispensare, un cabinet stomatologic, 3 farmacii, un centru de permanență și un asistent comunitar sufletist, care merge în fiecare zi să verifice și să trateze bătrânii suferinzi din comună.

-Ce-ar mai fi de făcut în a doua jumătate a actualui mandat de primar, doamnă Ana Ancuța?

–  Este foarte important proiectul de asfaltare a celor 28 de străzi, care a fost depus și acceptat prin Programul National de Investiții Anghel Saligny. Avem siguranța că semnăm contractul, este vorba despre o finanțare de peste 7 milioane de lei, care ne asigură asfaltarea tuturor străzilor din comună. Deci, practic, încheiem acest capitol, după un efort constant de 6 ani. Când am preluat primul mandat de primar, în 2016, erau mari probleme cu drumurile, dar am reușit să atragem fonduri guvernamentale și, cu ce am mai avut din bugetul local, am început treaba. Primul drum modernizat a fost drumul comunal de la Dreptu, care conta pentru 600 de oameni. Am reușit datorită unei finanțări guvernamentale, prin PNDL, de 8,8 milioane lei. Și, ulterior, am modernizat alte 14 drumuri comunale, prin PNDL 2. Iar din bugetul nostru local am mai asfaltat 3 drumuri sătești. În total, prin cele trei proiecte, 15 drumuri au fost asfaltate, ceea ce înseamnă confort pentru sute de familii.

– Anul școlar este încă la început și o altă temă, rulată periodic în spațiul public, este cea a condițiilor din școli. Există încă, din păcate, localități în care ne mai raportăm la așa-zisă toaletă din fundul curții. La dumneavoastră e cazul?

Nu. Clar nu mai e cazul. Avem două școli, care au absolut toate condițiile decente, și o grădiniță nouă, construită conform standardelor europene. Discutăm despre toalete compartimentate, una specială pentru persoane cu dizabilități, despre cabine de duș și în școli, și la grădiniță, despre laptopuri, table inteligente și videoproiectoare. Și suntem în continuare interesați de noi proiecte de dotare a școlilor, vom reuși, prin GAL, încă un proiect în valoare de 24.000 de euro. Ne-am preocupat, în paralel, și de 4 spații de joacă, dar și de reabilitarea căminelor culturale din Galu și Petru Vodă, care erau într-o stare avansată de degradare. Toate aceste investiții au fost posibile prin fonduri europene, iar din bugetul local a fost reparată și modernizată Baza Sportiva Multifuncțională de lângă Petrom, Poiana Largului, a fost extinsă și modernizată rețeaua de iluminat public și cea de apă, au fost reparate punțile existente și construită una nouă peste pârâul Bolătău și au fost realizate lucrări de regularizare pe pâraiele și torenții care au creat probleme la ploile abundente. Tot în execuție sunt și lucrările de refacere a infrastructurii distruse de calamități naturale și construirea unei punți pietonale în satul Petru Vodă.

– Există un muzeu zoologic în comună, probabil singurul din toată zona. Intenționați să-l promovați în vreun fel?

Înainte de a-l promova, trebuie să-i schimbăm aspectul, sens în care am depus un proiect pentru modernizare și eficientizare energetică a Muzeului Zoologic C. Romanescu din satul Dreptu. Proiectul se află în procedura de evaluare pentru obținerea finanțării prin PNRR, peste 530.000 lei, și implică refacerea acoperișului, a fațadei, schimbarea ușilor și a geamurilor, tot ce ține de eficientizarea energetică. Muzeul are două încăperi, în una avem animale împăiate, care aparțin domnului profesor Pandrea, profesorul de matematică din comunitatea noastră, care acum este pensionar, iar în cealaltă avem obiecte din gospodăriile țărănești și costume populare foarte vechi și valoroase. Toate aceste exponate merită văzute și admirate. După finalizarea proiectului de modernizare a clădirii, vom face demersurile necesare pentru a include muzeul în acel proiect ”Muzee la sate” și atunci va fi promovat și cunoscut.

– Dincolo de utilitățile despre care vorbeam la început, absolut necesare pentru crearea unor condiții decente demne de anul 2022, sănătatea publică este o prioritate sau ar trebui să fie pentru orice administrație locală, mai ales când vorbim despre sate aflate la distanță unele de altele, așa cum sunt în comuna Poiana Teiului. Aveți dispensare, farmacii, centru de permanență. E suficient?

Întotdeauna este loc de mai bine și mereu țintim către acest ”mai bine” în toate domeniile, nu doar cel al sănătății publice. Avem două dispensare medicale, unul la Poiana Largului și celălalt la Galu, avem un centru de permanență la Galu, cu 8 medici care deservesc populația din toată zona Valea Bistriței, avem și cabinet stomatologic, avem farmacii la Poiana Largului la intersecție, în centrul comunei și acum se deschide una și la Galu. Și avem un asistent comunitar, harnic și dedicat, domnul Boia Dumitru, care zi de zi merge la persoanele cu probleme de sănătate și la persoanele singure, le face tratamentele necesare gratuit, le procură medicamentele de care au nevoie, cu ajutorul nostru, al oamenilor din primărie, care scoatem bani din buzunar când e nevoie. Bătrâneii noștri cu probleme de sănătate sunt monitorizați zi de zi. Și ținem mult la lucrul acesta, iar faptul că domnul Boia este atât de implicat ne aduce o mulțumire sufletească în plus. Dar, cum spuneam, există loc de mai bine și vrem să înființăm un dispensar medical, care să deservească două sate mari din comună – Poiana Largului și Petru Vodă.

– Acesta este următorul proiect prioritar?

Unul dintre ele. Un alt proiect la care ținem foarte mult este biblioteca, esențială pentru activitățile copiilor în special. Doamna bibliotecară Monica Sava este persoana care face în permanență activității cu copiii și la bibliotecă, și la căminele culturale. E ca un fel de mămică a tuturor copilașilor din comunitatea noastră. Iar acum își desfășoară activitatea într-un spațiu impropriu. Biblioteca a fost în sediul grădiniței, dar după proiectul de modernizare, fiind în monitorizare, nu mai avem voie să ținem biblioteca acolo, trebuie să fie doar sălile de clasă pentru copii. Și am mutat biblioteca la After school, în niște spații improprii nu din punct de vedere al condițiilor, cât al suprafețelor. Sunt spații foarte mici , în care sunt depozitate peste 7.000 de volume și tot acolo se fac și activitățile cu copiii. Și atunci doamna bibliotecară a făcut un referat de necesitate, care a devenit proiect de hotărâre de consiliu local, domnii consilieri au fost de acord, pentru că au mers și au vizitat spațiile din After school, și ne-am dori anul acesta să realizăm proiectul. Avem bani din bugetul local, iar singurul spațiu pe care-l deținem pe domeniul public este în spatele primăriei, unde sunt niște magazii pentru lemne. Vom demola acele construcții și vom face o bibliotecă. Avem o machetă, noi în general păstrăm arhitectura clădirilor, modelul fațadelor și cromatica. Până acum am lucrat cu alb și gri, și așa vrem să realizăm și biblioteca. Va costa 580.000 de lei, pentru că nu lucrăm cu materiale ieftine. Vrem ca în timp să fie trainică pentru că știm foarte bine ce se întâmplă dacă folosim materiale de proastă calitate.Ținem foarte mult și la calitate, și la design indiferent despre ce proiect este vorba. Chiar și un gard dacă facem – am realizat recent împrejmuirea perimetrală a Căminului cultural din satul Galu – vrem să fie trainic. Iar costurile pot ajunge și la 150.000 de lei, cum a fost acesta.

– Vorbiți mereu la plural.

Este firesc, pentru că vorbesc despre realizările și proiectele unei echipe – colegii din aparatul de specialitate și consilierii locali, cărora le mulțumesc pentru implicare, pentru faptul că au sprijinit toate proiectele și au înțeles că numai împreună, muncind cu responsabilitate, putem dezvolta fiecare localitate și putem ajunge să merităm denumirea de comună europeană.

A consemnat Cristina Mircea

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.