Concurs de angajare la Spitalul Județean – reclamat la ministrul Sănătății

0

Elena Steluța Preotu, o asistentă medicală din Negrești, care lucrează de 4 ani la Spitalul Clinic Filantropia din Craiova, s-a înscris la concursul pentru postul de asistentă șefă la blocul operator din secția Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Județean Neamț, doar ca să vadă cum se organizează un concurs, după scandalul de la Serviciul Județean de Ambulanță. După ce a stat o oră și 20 de minute pe hol, așteptând ca membrii comisiei să facă subiectele și a fost surprinsă de formularea unor întrebări, este hotărâtă să ajungă în audiență la ministrul Sănătății.

Eu nu am vrut să iau acest concurs, am făcut la derută 45 de puncte. Am vrut doar să văd dacă, după scandalul de la Ambulanță, s-a schimbat ceva în Spitalul Piatra-Neamț. Nu s-a schimbat nimic. Și am intuit că nu există niciun interes în ocuparea postului. Asistenta șefă de la blocul operator OG și-a dat demisia în februarie și a trecut pe ture. Atribuțiile ei au fost preluate de asistenta șefă de la Obstetrică, unde este un spor de 15%. La sala de operație sporul este de 50%. Este mult mai convenabil să mergi în continuare cu sporul de 50%, decât să vină altcineva pe post, prin concurs.  N-am semnat niciun borderou de examen, n-am semnat absolut nimic, n-am avut nicio ștampilă pe lucrare, dar nu m-a interesat să fac scandal. Ce m-a deranjat foarte tare a fost lipsa de respect. Concursul a fost anunțat pe 26 iunie și s-a ținut pe 25 august. Două luni de zile n-au avut timp să organizeze acest concurs în așa fel ca măcar cu un sfert de oră înainte să fie prezenți toți membrii comisiei și să facă subiectele în prezența candidatului. M-au ținut pe holul policlinicii o oră și 20 de minute. Proba scrisă trebuia să înceapă la ora 13, la fără 5 a venit domnul Brumușescu să mă anunțe că durează până fac subiectele, și am intrat în sala de examen la 14,20. Am să fac sesizare și la ministru pe chestia asta. Nu pentru mine, eu am serviciu, mai am câțiva ani până la pensie și nu mai vin de la Craiova la Neamț sub nicio formă, ci pentru cei care vor veni în urma mea. La Craiova lucrez într-un spital universitar care nu se compară cu cel din Piatra-Neamț. Curățenia, comportamentul medicilor, aparatura, dotarea, totul este diferit. Doar am vrut să văd dacă se organizează corect concursurile la Piatra Neamț. Și m-am convins. Gândiți-vă că eu am dat examen cu 9 candidați pe-un loc la Craiova și nu cunoșteam pe nimeni. Dar acolo s-a urmărit ca omul să fie bine pregătit și să aibă capacitatea de a interveni într-o anumită situație. Aici, pentru postul de asistent șef la blocul operator Obstetrică-Ginecologie am întrebarea ”Ce reprezintă preventoriul?” la testul scris!!!. Și nici măcar n-au fost atenți la  exprimare membrii comisiei. În loc de Serviciul de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (SPIAAM) au scris în întrebare sistemul de supraveghere. Care sistem? Cel de camere video? Nu se poate așa ceva!  Și nu e nimic în neregulă, nu? Vă dau cuvântul meu de om că nu pentru mine am făcut acest test, ci pentru generațiile care vin din urmă. Și am să fac tot ce este posibil să mă duc în audiență la ministru”, a declarat Steluța Preotu.

Imediat după ce-a aflat rezultatul, asistenta a făcut contestație. A menționat că în anunț era doar tematica pentru proba scrisă, nu și cele pentru proba practică și pentru interviu, dar a subliniat două motive pentru care proba scrisă ar trebui reluată: lipsa unui membru din comisie și amânarea orei de începere a concursului.

Astăzi, 31 august, după 5 zile de la depunerea contestației a primit răspunsul: ”Având în vedere adresa d-voastră nr. 31952/26.08.2022 reprezentând contestație față de modul de organizare a probei scrise din cadrul concursului de ocupare a unui post vacant de asistent medical PR(PL) șef – specialitatea obstetrică ginecologie în cadrulSecției Obstetrică Ginecologie –Bloc Operator,apreciem că proba scrisă s-a desfășurat în concordanță cu legislația aplicabillă în cauză,neimpunându-se reluarea probei scrise”. Adresa nu este semnată de vreo comisie de soluționare a contestațiilor, ci de managerul Alexandru Filimon.

În lege scrie că răspunsul trebuie dat de comisie, eu nu am făcut o sesizare către manager, ci am contestat organizarea unui concurs, dar ce să mai zici? Vai de el spital!”, a conchis Steluța Preotu.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.