Astăzi dimineață (1 septembrie), la ora 8,30 un om a sunat la 112 și a anunțat că într-un păr este prins un urs, într-o sârmă. Copacul este la 100 de metri de casa omului și la 150 de metri de drum. Deși a trecut un an de când primarii au fost obligați să încheie contracte de intervenție cu asociațiile de vânătoare și cu medici veterinari, primarul de la Bicazu Ardelean nu avea un astfel de contract. Din motive de costuri.
La fața locului s-au dus jandarmii, care au competențe să alunge ursul, exceptând situația în care este captiv (practic, ei asigură zona, șeful operațiunii fiind primarul), o ambulanță de la Bicaz și membrii SVSU.
Între timp, primarul a rezolvat problema contractului. Și a și explicat de ce nu l-a încheiat până acum. ”Noi aveam patru fonduri de vânătoare și trebuia să închei contracte cu toate, ceea ce însemna cam 50.000 de lei pe an, bani pe care nu-i aveam. Între timp s-a modificat legea și acum ne permite să încheiem contract cu un singur fond și să se ocupe de intervenție, chiar dacă se întâmplă o problemă pe raza altui fond. Am așteptat cadrul legal și acum suntem în legalitate. Avem contract cu AJVPS Neamț, a venit domnul doctor Lalău, a tranchilizat animalul și va fi relocat. Ursul avea o sârmă ghimpată prinsă de mijloc. Că s-o fi agățat în vreun gard și o fi urcat cu tot cu sârmă în copac, că era sârma în copac, nu știu. Eu sunt practic în concediu, am avut un eveniment nefericit în familie. M-am sesizat când am văzut mesajul Ro Alert, m-am îmbrăcat și am ieșit. Eu nu stau departe de locul în care s-a întâmplat și l-am auzit de acasă cum urla în copac. El s-a urcat acolo și a mâncat pere și, când să coboare, s-a înfășurat sârma după un crac”, a declarat primarul Constantin Bârsan.
Omul în curtea căruia urla ursul a spus că sârma din copac avea rolul de a spriji crengile prea încărcate de fructe. Polițiștii s-au dus să verifice și, dacă ajung la concluzia că bărbatul a montat, de fapt, un laț, îi vor întocmi dosar penal pentru braconaj.
Cristina Mircea
N.B. ”Evenimentul” a fost filmat de localnici cu telefoanele mobile, dar și cu o dronă. Nu atât imaginile, cât sunetele sunt relevante pentru conviețuirea om-urs.