Ziua Limbii Române, la Biblioteca Județeană

0

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a desfășurat activitățile de miercuri, 31 august 2022, celebrând Ziua Limbii Române, prin semnalarea evenimentului pe paginile de Facebook ale secțiilor, prin expoziții tematice de publicații și prin recomandări de lectură în limba română pentru utilizatorii serviciilor de bibliotecă.

La punctul de lectură și împrumut la domiciliu din cartierul Speranța micii utilizatori au primit spre lecturare cu voce tare câte o strofă din clasicele poezii „Limba noastră“ de Alexei Mateevici (Limba noastră-i o comoară/ În adâncuri înfundată/ Un șirag de piatră rară/ Pe moșie revărsată.) și „Limba românească“ de Gheorghe Sion (Mult e dulce și frumoasă/ Limba ce-o vorbim,/ Altă limbă-armonioasă/ Ca ea nu găsim.), precum și citate din Nichita Stănescu și Lucian Blaga.

Pentru a ilustra promovarea limbii române în rândul vorbitorilor de alte limbi, Filiala de Carte Străină a organizat o expoziție de cărți de studiu și de învățare a limbii române – cu explicații în engleză, franceză, germană, italiană și rusă, destinate persoanelor care doresc să înțeleagă limba română sau doresc să își clarifice anumite aspecte lingvistice –, precum și o expoziție de titluri din literatura română în ediții bilingve română și alte limbi, care promovează limba și creația literară în spațiul cultural universal.

Anul acesta a fost amintită personalitatea lui Alf Lombard, lingvist, lexicograf și profesor universitar suedez, membru corespondent al Academiei Române, la aniversarea a 120 de ani de la naștere. Alf Lombard și-a dedicat o bună parte a activității sale cercetării limbii române, a fost un om care a iubit România, un adânc cunoscător al culturii și al limbii române, căreia i-a consacrat lucrări fundamentale, contribuind la mai buna cunoaștere a ei în lume. Din lucrările sale, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț deține în colecțiile sale lucrarea „La Langue roumaine: Une presentation“.

De asemenea, în cadrul programului Biblioteca de Vacanță susținut de Secția de carte pentru copii & Ludoteca „Ion Creangă“, participanții au avut o serie de activități creative, în care s-a pus accentul pe expresivitatea și melodicitatea limbii române, au recitat versuri, au citit cugetări și reflecții despre limba română ale unor autori precum Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Vasile Voiculescu, Grigore Vieru etc.

Ziua Limbii Române a fost instituită prin Legea nr. 53/2013. În expunerea de motive, inițiatorul propunerii legislative  menționează: „… limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite“.

(În imagini: aspecte de la activitatea desfășurată la Punctul de lectură și împrumut la domiciliu din cartierul Speranța)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.