Medic – cetățean de onoare, la protest împotriva managerului Spitalului Târgu Neamț

1

Atmosferă încordată la spitalul din Târgu Neamț, unde o parte din angajați și-au propus să protesteze zilnic, de la ora 11, împotriva managerului Alexandru Pătrașcu. O altă parte a salariaților au de gând să organizeze un miting de susținere. Dincolo de motivele fiecăreia dintre tabere, cert este că pacientul – scăpat cumva din vedere în contexul întregului conflict – are de pierdut. În spital nu este nici măcar ser fiziologic. Dar lipsesc și medicamente de bază, și materiale sanitare.

O primă etapă a protestului a avut loc astăzi, 24 august, iar printre protestatri nu au fost doar angajații de la birouri, ci cadre medicale. Printre ele, dr.Mihaela Antohi, cetățean de onoare al orașului, om care lucrează de 30 de ani în spital. Părerea domniei sale ar trebui luată în considerare: ”Protestul este absolut justificat și de mult stătea să pornească, măcar de 6 luni. Dacă alții au opinii diferite, eu îmi doresc să mai vorbim peste un an sau imediat după acreditarea spitalului. Se încurajează anumite atitudini din partea celor care nu cunosc realitățile spitalului, se face politică în stradă și la televizor, iar profesioniștii nu mai au niciun cuvânt. Astea sunt vremurile. Mi-aș fi dorit ca, totuși, cuvântul celor care lucrează în spital să fie luat în seamă. Se vede că nu e luat în seamă ba este și denaturat și, mai mult, luat în râs. Îmi pare rău. Atunci politicienii și decidenții să se ducă să se trateze la cei în care au încredere și nu la noi, cei care muncim acolo de ani de zile. Toate crizele sunt băgate sub preș, cea mai mare preocupare este imaginea, construită pe minciună, și atât. Eu nu am niciun interes decât să văd spitalul demn și nemurdărit în public”.

Nemulțumirile protestatarilor sunt multe și țin de funcționarea, în ansamblu, a spitalului aflat în pragul acreditării. Se vorbește despre interese, despre medici care nu aveau competențe, dar au fost aduși în posturi cheie, despre intervenții chirurgicale discutabile. Și despre multe alte aspecte care țin de buna organizare a unei unități  sanitare, în care ar trebui să primeze grija pentru pacient.

În plin conflict, primarul Daniel Harpa spune că el nu are competența de a demite managerul (care a obținut postul prin concurs) dar promite să rezolve criza medicamentelor:  ”Eu am competență să asigur finanțări spitalului  în tot ceea ce înseamnă infrastructură, medicamentație și să pun umărul la acreditarea spitalului, dar tot prin investiții. Sunt probleme cu medicamentele din cauza organizării celor de la contabilitate și de la achiziții. Mâine avem ședință de consiliu și o să alocăm din nou niște bani pentru acreditare și pentru medicamente”.

Mâine, 25 august, la ora 11, este programat un nou protest la spital. Împotriva managerului Alexandru Pătrașcu. Care nu răspunde la telefon, pentru niciun punct de vedere, pentru că este foarte ocupat să conducă spitalul. Spre ce, rămâne de văzut!

Cristina Mircea

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.