Salvați la miezul nopții: 4 turiști au ajuns pe o potecă de capre negre din masivul Ceahlău

0

O familie din Giurgiu a fost recuperată de salvamontiști dintr-o zonă periculoasă a masivului Ceahlău, intervenția încheindu-se la ora 2, în noaptea de 21 spre 22 august. Părinții și cei doi copii (unul de 10 ani și celălalt de 12 ani) au plecat târziu din vârful muntelui, au deviat de la traseu pentru că nu aveau lanterne și au ajuns în zona de abrupt, unde și-au dat seama că sunt în pericol și au sunat la Salvamont.

Telefonul mobil e bun să-ți cauți noaptea rujul în poșetă, nu să mergi prin munți, unde ai 1.000 de metri diferență de nivel. Plouase, era negură, nu se vedea mare lucru nici la lumina lanternelor. Au coborât după ora 19 de la Dochia. Acum o lună de zile, la ora 21 apunea soarele și încă vreo trei sferturi de oră se vedea prin pădure, dar s-a terminat, într-o săptămână e septembrie, crepusculul e foarte scurt și la ora 20 deja nu se mai vede nimic. Lutu Roșu este cel mai ușor și mai sigur traseu din Ceahlău, dar dacă te duci stânga sau dreapta intri în stânci. Și sunt o grămadă de poteci de capre pe care, la lumina telefonului mobil, poți să le confunzi cu traseul turistic”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț.

Salvamontiștii au ajuns la turiști aproape de miezul nopții  (în zona Piatra cu Apă – Polița cu Crini), i-au scos la traseu și i-au coborât în Izvorul Muntelui. Acțiunea de salvare s-a terminat după ora 2, când salvatorii (care mai avuseseră o intervenție – transportul unui accidentat din zona Rupturi – Piciorullui Bucur) s-au reîntors în Baza Salvamont Durău.

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.