A trăsnit în turnul lui Ștefan cel Mare: ”A fost violent, ca o cometă care a lovit solul”

2

Furtuna din această după-amiază (22 august) a avut urmări la Curtea Domnească, după ce un trăsnet a lovit turnul lui Ștefan cel Mare. Au fost afectate partea de sus a turnului, expoziția din interior, dar și dalele, bordurile și iluminatul public de pe esplanadă.

”Nu ne dăm seama care este amploarea distrugerilor, pentru că nu mai este electricitate înăuntru, dar de afectat a fost afectat, pentru că a fost trăsnit chiar turnul”, a declarat arheologul Constantin Preoteasa, din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț. ”Paratrăsnetul de pe turn a funcționat și asta se vede la nivelul solului pentru că efectiv au explodat dalele din dreptul paratrăsnetului. Structura de rezistență a turnului nu este afectată, doar sistemul electric și parțial expoziția, ca urmare a șocului. Eram la birou în momentul în care a trăsnit și a fost ceva ieșit din comun și zgomotul și amploarea, n-am mai văzut și n-am mai auzit ceva asemănător până acum. A fost violent, efectiv, ca o cometă care a lovit solul. Am crezut că a lovit suporturile astea metalice din iluminatul public pentru că o parte din ele, cele din jurul turnului, au fost afectate. Se văd cablurile atârnând, iluminatoarele smulse, sunt borduri afectate, sunt dale afectate, se văd urmele. A fost afectat iluminatul și la celelalte clădiri, de exemplu, Muzeul Cucuteni nu are energie electrică în întreaga clădire. Am văzut lumina neobișnuit de puternică, apoi a fost zgomotul și instantaneu am rămas fără energie pe întreg palierul. După ce vom avea din nou tensiune, vom putea evalua amploarea pagubelor, pentru că există riscul să fie echipamente distruse. Multe din calculatoare, imprimante și copiatoare erau în uz la momentul respectiv”.

Este posibil să existe pagube și în alte instituții din proximitatea turnului, inclusiv în Primăria Piatra-Neamț, având în vedere că programul de lucru nu se încheiase la ora la care a trăsnit.

”În cursul zilei de mâine, 23.08.2022, va fi numită prin ordin de prefect o comisie formată din reprezentanții Instituției Prefectului, Consiliului Județean Neamț, Complexul Muzeal Neamț, Direcția pentru Cultura Neamț, ISC și ISU pentru a evalua efectele generate de fenomenele meteo periculoase și pentru a face propuneri ce trebuie adoptate în regim de urgență”, a declarat lt.Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.

Cristina Mircea

 

2 COMENTARII

  1. De cînd știu eu că există turnul lui Stefan Cel Mare, nu am auzit să fi trăznit turnul, sper sa nu fie pagube mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.