În premieră la Piatra-Neamț: ultimii dinozauri din Transilvania, în mărime naturală

0

Complexul Muzeal Național Neamț invită publicul la o expoziție de excepție – „Ultimii dinozauri din Transilvania”, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț. În premieră la Piatra-Neamț, publicul va putea admira patru reconstituiri în mărime naturală ale reptilelor care populau Transilvania la sfârșitul Cretacicului: sauropodul Magyarosaurus dacus (6 m lungime și 2,3 m înălțime), ankylozaurul Struthiosaurus transylvanicus, carnivorul Elopteryx nopcsai și o reptilă zburătoare – Ornithocheirus sp.

Expoziția va cuprinde și fosile unicat, cum ar fi ouă de dinozaur, resturi scheletice de Zalmoxes shqiperorum, Struthiosaurus, Telmatosaurus transsylvanicus, sau de sauropode și alte reptile, care au fost contemporane cu dinozaurii. Aceste reptile populau în urmă cu ca. 70 de milioane de ani un teritoriu (probabil) insular numit generic „Insula Hațeg”, ce corespunde astăzi Depresiunii Hațeg (în limbaj geologic, Bazinul Hațeg) sau Țării Hațegului, precum și altor părți din Transilvania.

În data de 5 iulie, ora 13, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, va fi organizat vernisajul expoziției care va fi susținut de Prof. univ. dr. Vlad A. Codrea, coordonatorul Laboratorului de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului – Departamentul de Geologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, dr. Alexandru A. Solomon, Muzeul Județean Mureș/ Departamentul de Geologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și dr. Ionuț Grădianu, Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț.

Expoziția prezintă și cercetările paleontologice derulate de UBB Cluj-Napoca prin laboratorul specificat, care au pus în evidență noi situri cu faună de vertebrate din Cretacicul Superior, atât în Bazinul Hațeg, cât și în Poiana Ruscă și în Bazinul Transilvaniei, în județele Alba, Sălaj și Cluj. Colaborarea dintre Complexul Muzeal Național Neamț și Universitatea „Babeș-Bolyai” are ca scop cercetarea și promovarea patrimoniului paleontologic de pe teritoriul țării noastre.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 5 iulie – 30 septembrie 2022 la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.