Mii de oameni au urcat la Cetatea Neamțului în cele 3 zile de festival, au făcut parte din povestea creată de organizatori și s-au bucurat de atmosferă. Remarcabilă grija pentru detalii, excelentă ideea programului diversificat și lăudabilă ținuta spectacolelor. Pe scurt – un eveniment care a demonstrat că ”se poate”!
- Ce-a fost de văzut la Zilele Cetății
În primul rând, poveștile create în jurul evenimentului: costume, arme, scuturi, corturi, oșteni, ii, miere de albine, vase de lut, tunuri, bijuterii, polițiști care opreau traficul când cineva voia să iasă din parcare, oameni bucuroși care-și urau unul altuia ”petrecere plăcută”. Un ecran mare, instalat în parc, pentru ca și cei care nu puteau să urce la cetate să aibă ocazia de a urmări concertele. Artiști populari – bucuroși să povestească despre tradiții, despre materialele cărora le dau ”viață”, despre pasiunea cu care lucrează. Copii – încântați de scuturi, de arme, de costumele străjerilor și de muzica medievală ( formația Lupus Dacus din Arad). Imnul Cetății – compus și interpretat de Paula Seling, apreciat drept un cadou de suflet pentru localnici. Și concertul de final – un regal al Filarmonicii de Stat Sibiu, cu soliștii Analia Selis (voce) și Mariano Castro (pian), care l-au omagiat pe Astor Piazzolla, părintele noului tango.
”Totul a fost – să nu spunem la superlativ, dar foarte bine organizat de către profesioniști adevărați, începând cu directorul Complexului Național Muzeal Neamț, Centrul ”Carmen Saeculare”, Casa Culturii, Mona Țigănuș cu echipa de la Consiliul Județean și încheind, bineînțeles, cu echipa mea din Primăria Târgu Neamț – din toate compartimentele câte un reprezentant. Cred că în cele 3 zile, au fost cam 40.000 – 50.000 de oameni la festival. În cetate la concerte și la activitățile noastre cu trupele medievale, iarăși a fost o organizare excelentă, făcută de profesorii coordonatori. Le mulțumesc tuturor pentru această ediție de excepție”, a declarat Vasilică Harpa, primarul de Târgu Neamț.