Poliția Piatra Neamț – pepinieră de cadre pentru instanțe și parchete: ”Oamenii buni pleacă imediat”

0

Violența în familie, bullying-ul, criminalitatea informatică, drogurile (mai ales moja) și traficul rutier sunt problemele cu care se confruntă Poliția Piatra-Neamț. În condițiile în care instituția a devenit un fel de pepinieră de cadre pentru alte unități și e dificil de ținut sub control infracționalitatea cu oameni puțini, totuși un singur dosar important a rămas nerezolvat. Despre metodele noi folosite de răufăcători, despre reactivarea celor vechi și despre răspunsul unei poliții care se deprofesionalizează de la an la an, într-un scurt interviu cu adjunctul șefului Poliției Piatra-Neamț, comisarul șef Bogdan Mitroi.

– Care este cea mai mare problemă pe care încă nu reușiți să o contracarați?

Criminalitatea informatică. Nu a cunoscut o creștere spectaculoasă, dar nu cred că suntem pregătiți pentru a o contracara cu adevărat. E vorba despre înșelăciuni, țepe pe internet, cu prejudicii de la 20 de euro, până la câteva mii de euro. Anul trecut IGPR a dispus să se organizeze concurs, cu recrutare din sursă internă, pentru ofițeri pe specialitatea asta. Urmează să se înființeze un compartiment la nivelul Serviciului de Investigații Criminale, de la IPJ Neamț. O altă problemă este, culmea!, reluarea metodei ”Accidentul”. Un condamnat la 30 de ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav, arestat din 1999 și aflat în penitenciar, a colaborat cu niște băieți și a comis 5 fapte recent. Una din ele a fost cu un prejudiciu de 20.000 de lei, o sumă care pentru o femeie de 90 de ani înseamnă foarte mult. În rest e relativ liniște. Furturile, care ne secau, de la cele din autoturisme, până la cele din magazine și din locuințe, au dat înapoi.

– Și ce merge înainte, în statistici?

Violența domestică și bullying-ul din școli – un fenomen care este de mare impact și are ecouri în mass-media.

– Traficul nu vă dă bătăi de cap?

Traficul – o chestiune legată de infrastructură, e o problemă la nivel național. Oamenii de la Biroul rutier sunt doar 20 și parte din ei lucrează în compartimentul care răspunde de comunele arondate. Lucrează în schimburi. Și dacă trebuie să soluționeze 5 tamponări pe zi, nu le mai rămâne timp nici pentru dirijat traficul și nici pentru constatări.

– Pe segmentul de ordine publică sunt tot puțini polițiști?

Sunt minim două patrule noaptea în tot orașul, maxim 3, cu ajutorul colegilor de la jandarmi. Însă nici în zonele rău famate nu mai este efervescența de altă dată. Acum 20 de ani erau 15-20 de evenimente pe zi însemnând furturi din auto, câte 6-7, plus chioșcuri și magazine sparte. Nu mai este la fel. Unii au fost arestați, alții au plecat afară. În schimb, este o problemă națională traficul și consumul de substanțe interzise. Moja asta este criminală, nu poate fi detectată la analizele de laborator, este o combinație de otrăvuri, inclusiv insecticide și otravă pentru șoareci, care te face țăndări. Provoacă niște contorsionări imposibil de imaginat. E o mare problemă, foarte greu de gestionat.

– Ce-i lipsește Poliției Piatra-Neamț ca să funcționeze în parametri optimi?

Ne-ar trebui stabilitate cum era odată, cu ani în urmă, când nu puteai să pleci de la Poliția Piatra-Neamț decât după minim 10 ani de trudit aici. Din nefericire, în ultimii ani a fost un tranzit intens și continuu. Cazuistica noastră fiind foarte diversă, oamenii care au venit aici n-au avut încotro, au învățat și au performat. N-am rămas în spinare decât cu o singură faptă de răsunet nerezolvată – tentativa de furt de la Hagi Gold, din 2018. Problema este fluctuația de personal. Oamenii care sunt buni pleacă imediat, pentru că sunt atractivi. Vin alții proaspeți, care trebuie formați, că nu se formează așa uitându-se în tavan, cu multe ghionturi se învață și cu presiuni profesionale. În rest nu ne putem plânge de logistică și nici de altceva.

– Aveți senzația că se deprofesionalizează poliția?

– Da. Școala pe care o văd eu acum este o palidă imagine a școlii care era odată. Și academia la fel. A nu se compara profesorii Vasile Dobrinoiu sau  Emilian Stancu, care a murit de curând, fostul rector, cu cei care au rămas să predea –  jandarmi și grăniceri. Poliția nu este o meserie din care te îmbogățești, nu ăsta este primul gând pe care trebuie să-l ai. Desigur, sunt importante veniturile, toți trăim cu bani. Dar dacă-ți place meseria asta, îți place de la 22 de ani până la peste 50, când ieși la pensie. Au venit mulți absolvenți pe care i-am văzut că nu au nicio treabă cu subiectul. Pleacă la alte structuri cât voit, cât împinși, că doar sistemul îi cerne. Și mai este o problemă: cei care au voință și minte, pleacă în magistratură și devin judecători sau procurori. O grămadă pleacă, după ce fac 5 ani aici. E bine pentru ei, dar e rău pentru Poliția Piatra-Neamț.

A consemnat Cristina Mircea

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here