Organizat din 2018 încoace de Asociația Kult Generation la Roman, KultFest s-a ”împotmolit” nu doar în pandemie, ci și în refuzul consilierilor locali romașcani de a mai aproba finanțarea evenimentului. Condiții în care s-a mutat la Piatra-Neamț, unde este programat la sfârșitul lunii iulie, cu un program care include ”zboruri cu aer cald, activități sportive, jocuri și spectacole pentru copii, ateliere pentru elevi și studenți, exerciții de relaxare, muzică ambientală, echitație, street food”. Și o finanțare de 72.500 de lei de la Primăria Piatra-Neamț, aflată deocamdată în stadiul de proiect de hotărâre de consiliu local.
- ”Am solicitat returnarea banilor acum 2 ani, când s-a anulat din cauza pandemiei și nu am primit nimic înapoi”
Pe pagina de Facebook a festivalului, administrată de Sebastian Hrib, în calitatea sa de organizator, oameni din Roman, invitați la această ediție a evenimentului, întreabă dacă biletele achiziționate în urmă cu 2 ani (!) sunt valabile pentru Piatra-Neamț și li se răspunde că da, sunt! Unii, însă, cer banii înapoi, nemulțumiți de mutarea festivalului: ”Eu am solicitat returnarea banilor acum 2 ani când s-a anulat prima dată din cauza pandemiei și nu am primit absolut nimic înapoi”. Și mai sunt comentarii ale oamenilor care-și cer banii: ”Sincer mi se pare lipsa de bun simț, având în vedere că știați că sunt foarte multe abonamente achiziționate acum 2 ani, bani blocați, ne-ați amânat de la un an la altul, ca acum să aflăm că se ține în Piatra Neamț și nu în Roman. Foarte mulți nu avem disponibilitatea de a ne deplasa. Plus că abonamentul achiziționat a fost pt 3 zile de festival, acum îs doar 2. Solicit rambursarea banilor”.
Sebastian Hrib, care s-a mutat el însuși de la Roman, la Piatra-Neamț, acum mai bine de un an și lucrează la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, unde a fost coleg cu Andrei Carabelea, susține că nu a profitat în niciun fel de amiciția sa cu primarul și a depus solicitarea de finanțare, la fel cum procedează orice ONG: ”N-am avut niciun beneficiu din faptul că am fost coleg cu Andrei Carabelea. Da, e adevărat că Primăria Roman ne-a finanțat cu 5.000 de lei pentru ediția din 2018, însă în 2019 ne-a dat aproximativ 10.000 de euro, cam tot cât urmează să primim și de la Primăria Piatra-Neamț. Ne dorim ca evenimentul să crească și am găsit oportun să mutăm festivalul la Piatra-Neamț și să atragem turiști și spectatori din orașele din jur. Festivalul va continua și dacă nu primim finanțare de la primărie, dar am solicitat fonduri pentru că acest festival nu poate fi susținut integral din bilete și din sponsorizări. De asta am apelat și la Primăria municipiului Piatra-Neamț, în contextul în care noi îl vedem ca pe un eveniment strategic pentru oraș, care poate crește de la an la an și poate aduce beneficii comunității”.
Potențialele beneficii sunt greu de cuantificat înainte de desfășurarea evenimentului, însă diferențele dintre modul în care s-a organizat festivalul la Roman față de piatra-Neamț sunt evidente. În acordul de asociere încheiat în 2019, între Primăria Roman și Asociația KULT Generation, obligațiile pentru organizatorul festivalului sunt foarte clare:
Iar în proiectul de HCL se stipulează: „În situația în care resursele financiare ale partenerului Asociația Kult Generation provenite din încasările evenimentului și ale sponsorilor vor putea acoperi parțial sau total această cheltuială, Asociația Kult Generation se obligă se deconteze partenerului Municipiul Roman, suma încasată și neutilizată, în limita plății angajate.
s) să prezinte un raport economico – financiar cu privire la eveniment și documente justificative privind modul de încasare și cheltuire a sumelor, în forma și structura solicitată de Direcția Economică a Municipiului Roman.
ș) să permită Compartimentului audit public intern din cadrul aparatului de specialitate al Municipiului Roman verificarea modului de evidențiere a evenimentului în documentele economico-financiare”.În aceste condiții este explicabil de ce la Piatra-Neamț, unde primăria nu percepe niciun fel de taxă, își propune să încaseze 22% din suma rezultată din vânzarea biletelor (nu știm dacă doar cele de la Piatra-Neamț sau și cele de la Roman), dar intenționează să finanțeze evenimentul cu suma de 72.500 lei (costurile totale fiind de aproximativ 325.000 de lei) s-a găsit mai multă ”deschidere”.
Sebastian Hrib susține că doar 200 de persoane din Roman (la edițiile anterioare au fost în jur de 9.000 de spectatori) au cumpărat bilete acum 2 ani, cu 49 de lei, pentru toate zilele de festival, acum e 50 de lei pe zi. Va fi interesant de văzut câți pietreni vor reuși să cumpere bilete și câți romașcani, care așteaptă de 2 ani, vor veni la eveniment. Va fi interesant, de asemenea, de văzut cum vor vota consilierii locali proiectul de hotărâre mâine, 7 iunie, în ședința CL Piatra-Neamț. La Roman, anul trecut, proiectul a căzut, fiind votat doar de cei 6 consilieri liberali. Cu discuții despre costuri (detalii aici). Discuții întemeiate, având în vedere că la prețul de 49 de lei biletul și 9.000 de spectatori, rezultă încasări de 441.000 de lei.
Cristina Mircea