Continuă provizoratul la vârful Poliției Neamț, se așteaptă împuternicirea unui inspector șef

0

La finalul acestei săptămâni expiră ”mandatul” comisarului șef Mihai Osoianu la conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Neamț, unde a fost împuternicit când pe o funcție de adjunct, când pe cealaltă, cu atribuții de inspector șef. În tot acest timp, Ministerul Afacerilor Interne nu a organizat un concurs pentru ocuparea funcției de șef al IPJ Neamț, cum nu a organizat, din 2018 încoace, niciun concurs pentru cele două funcții de adjuncți.

De ce se preferă provizoratul la vârful unei instituții care ar trebui să aibă un cuvânt de spus în înfăptuirea justiției ne-a explicat un fost ofițer de poliție, fin cunoscător al sistemului: ”Doar ca să nu funcționeze un inspectorat îl lași așa cu o singură persoană pe post de echipă managerială (n.r. comisarul șef Osoianu este singur la comandă de mai bine de 7 luni). Pe principiul că o instituție care rezolvă lucruri de suprafață n-are timp de scormonit. O poliție care funcționează ceas, cu toate mecanismele puse la punct nu se rezumă la aplanat scandaluri și la arestat criminali, ci se ocupă de acea infracționalitate ascunsă, care trebuie scoasă la suprafață. Nu cred că e întâmplător faptul că nu au fost împuterniciți doi adjuncți sau măcar unul. Dar tragedia mare este alta: în momentul în care se împământenește un stil de lucru fără implicare și fără inițiativă e foarte greu să-și mai revină instituția. Noi aveam exemplul cel mai clar la o subunitate care funcționa ca o pepinieră de polițiști tarați. Cine ajungea acolo să se formeze ca polițist constata că nu-i mare lucru de făcut, se blaza și oriunde se transfera ulterior, nu făcea față.  Așa e inspectoratul acum – plin de oameni care au program fix, nu-i interesează să facă altceva decât strict ceea ce li se spune și, dacă nu au șefi care să-i pună la muncă, sunt foarte mulțumiți că timpul trece și leafa merge. S-au dus vremurile când se lucra la un caz o săptămână întreagă zi și noapte”.

În contextul enunțat, variantele pentru conducerea Poliției Neamț sunt doar două: continuitate prin împuternicirea comisarului șef Mihai Osoianu pe funcția de inspector șef, dacă tot are deja experiență managerială, sau împuternicirea altul ofițer (se vorbește despre doi, trei comisari șefi de la Poliția municipiului Piatra-Neamț). Și cândva, când vor apărea condițiile necesare (nu doar la Neamț, pentru că nu e singurul județ în care se preferă împuterniciții în locul unor titulari pe funcții) să se organizeze concursuri și mai ales, să existe voința politică de a debloca și sistemele mai importante decât poliția pentru a destructura grupările infracționale cu ștaif, deocamdată ”protejate”.

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.