În ultimii ani Consiliul Județean Neamț a implementat proiectul: ”Asigurarea unui management integrat, conservativ şi durabil al ariilor naturale protejate administrate de Judeţul Neamţ„ – Cod SMIS 117007, proiect care a presupus elaborarea unui mai bun plan de management al valorilor naturale din Masivul Ceahlău dar și creșterea capacității administrative a Direcției de Administrare a Parcului Național Ceahlău (DAPNC).
În acest context, odată cu desfășurarea unor cursuri de perfecționare profesională – Ranger și Specialist Arii Protejate, DAPNC a început o colaborare mai strânsă cu ProPark – Fundatia pentru Arii Protejate. Colaborarea presupune, concret, implementarea în activitatea curentă a unei soluții tehnice GIS (geographic information system) pentru colectarea datelor din teren (amenințări/presiuni/biodiversitate) analiza detaliată a acestora, raportare standardizată și detaliată către factorii de decizie și parteneri precum și analiza strategică a rezultatelor în cadrul obiectivelor propuse prin Planul de Management.
Soluția tehnică GIS este SMART Conservation Tools, un pachet software open source, dezvoltat de o serie de actori globali în domeniul conservării, implementat la nivel global în variate arii protejate și chiar la nivel național într-o serie de țări cu biodiversitate ridicată dar opțiuni financiare reduse.
În Europa, Parcul Național Ceahlău este prima arie protejată care utilizează acest sofware în practică, cu rezultate încurajatoare.
Colectarea datelor și analiza acestora presupune de exemplu o mult mai rapidă vizualizare pe hartă a unor probleme care apar inevitabil într-o arie protejată. Totodată problemele vizualizate pot fi prezentate mult mai clar factorilor de decizie pentru a genera o acțiune pozitivă.
De exemplu prin SMART, DAPNC culege date despre prezența și problemele generate de câinii hoinari în parc, date care indică zonele unde problema este mai importantă și asupra cărora acțiunea ar fi mai eficientă.
Acest tip de monitorizare este extrem de valoros inclusiv pentru gestionarea pe termen lung a secțiunii de drum DJ155F care travesează Parcul Național Ceahlău. Colectarea de date (și cel mai important – prezentarea lor grafică pe înțelesul tuturor) despre mortalitatea unor animale pe această secțiune de drum scoate clar în evidență nevoia unor măsuri de gestionare a traficului pe anumite secțiuni / curbe, odată pentru salvarea de ex. a salamandrelor – specie protejată, dar poate și pentru salvarea de vieți. În condițiile lipsei unor limitatoare de viteză în puncte clar vulnerabile (utilizate intens de faună) putem ajunge în situația apariției unor coliziuni între mamifere mari și mașini cu pagube însemnate de ambele părți.
În acest sens este evident că solicitarea luării unor măsuri, punctual, cu efect maxim, pe baza unor date și dovezi concrete, vizuale, are șanse mult mai mari de reușită decât o discuție generală despre “poate că trebuie să”.
Pe baza colaborării cu ProPark – Fundatia pentru Arii Protejate (un important furnizor de formare profesională în domeniul ariilor protejate) Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău a fost invitată să susțină o prezentare a activității și a SMART Conservation Tools în cadrul evenimentului organizat la nivel național în Parcul Natural Apuseni – sărbătorirea Zilei Europene a Parcurilor (24 mai). Prezentarea reprezentanților DAPNC s-a axat pe utilitatea SMART în transparentizarea activității rangerilor, colectarea rapidă și totodată detaliată a datelor de inventariere și monitorizare, cartare eficientă, raportări statistice; toate acestea pe baza unei setări personalizate inițiale a instrumentelor de lucru. În urma prezentării unele administrații de parcuri s-au arătat interesate de a învăța și de a prelua acest mod de lucru.
Exemple de raportări posibile: o hartă a distribuței pentru specia cerb și km parcurși de rangeri în patrule terestre.
Ziua Europeană a Parcurilor marchează înființarea primelor parcuri naționale din Europa, care au fost declarate în Suedia, în anul 1909 și a fost propusă de către Federația Europeană a Parcurilor – EUROPARC Federation, în anul 1999, ca dată de referință pentru organizarea de manifestări în vederea promovării ariilor naturale protejate și sensibilizarea publicului larg privind importanța acestora.
Sloganul stabilit pentru acest an de către The EUROPARC Federation a fost “Noi suntem NATURA – Regândim, Restaurăm, Reconectăm!” (www.europarc.org) și s-a urmărit promovarea ariilor naturale protejate ca locuri ideale pentru refacerea naturii și a conexiunii noastre cu aceasta.
Evenimentul a fost organizat de către Regia Nationala a Padurilor – Romsilva prin Administrația Parcului Natural Apuseni și a reunit reprezentanții administrațiilor de parcuri naționale și naturale din România, alături de factori interesați precum: structuri și autorități naționale, regionale și locale cu responsabilități în domeniul protecției mediului și conservării naturii, administrații publice, mediul academic, antreprenori locali, parteneri și invitați speciali din țară și străinătate.