Acuzat că ”fură dintr-un proiect european”, primarul de Războieni îl dă în judecată pe Cristian Liciu

0

Lupta pentru putere, indiferent de nivelul la care se poartă, bate orice principiu și se manifestă sub aceleași forme: minciună, manipulare și cât mai mult zgomot sprea crearea aparenței de combatere a ”hoției”. Unul dintre multele exemple de acest tip este în comuna Războieni, unde 3 consilieri locali, care votează proiectele de hotărâri și știu foarte bine ce conțin, le prezintă public într-un mod complet diferit, numai pentru a-l denigra pe primarul Bogdan Sebastian Țarălungă.

  • ” Interesul lor este să mă forțeze să-mi dau demisia”

Subiectul care ține acum ocupată agenda grupului de 3 consilieri (Cristian Liciu, Costel Misăilă și Constantin Cozma) este proiectul AFIR de restaurare a Monumentului Eroilor căzuți în lupta de la Valea Albă. Lucrările sunt făcute de firma N.S. CONSART 96 SRL din Jariștea, județul Vrancea, iar prețul este de 396.303 lei. În paralel cu acest proiect, Primăria Războieni amenajează parcul comunal, nivelează platoul, aduce pământ de la Dragomirești și urmează să monteze bănci în jurul monumentului. Faptul că ambele proiecte se desfășoară simultan a fost un bun prilej pentru Cristian Liciu să facă un filmuleț, pe care l-a postat pe Facebook, în care să incrimineze calitatea lucrărilor făcute de firma din Jariștea (lucrări care nu sunt încheiate) și să afirme că firma ia banii, dar de fapt muncesc angajații primăriei. Odată conturată ”hoția”, dl. Liciu plusează filmând un ”arbore secular” tăiat, care nu este castan cum zice dumnealui, ci un tei care era înclinat și pentru tăierea căruia a votat, de altfel, în ședință de consiliu local. Secondat de prietenii lui, Cristian Liciu afirmă, de asemenea, că betonul folosit la fixarea bordurilor este de proastă calitate, iar piatra cubică de la aleea pietonală nu este pusă corespunzător, creionând o ”lucrarea de mântuială”, pentru plata căreia primarul mai solicită ”9 miliarde de lei, adică prețul total este de 18 miliarde, cât să construiești un bloc”.

Trecut deja printr-o serie de verificări generate de alte precedente reclamații nefondate, plus un proces pe care l-a câștigat, primarul Bogdan Țarălungă se gândește să-i dea în judecată pe cei 3 consilieri: ”E incorect să fii bombardat în continuu cu acuze nefondate, nu e normal să fii târât în mocirlă pe niște motive inventate. Interesul lor este să mă forțeze să-mi dau demisia. Am avut un mandat de vice, iar din 2008 sunt primar și niciodată nu mi s-a întâmplat așa ceva. În Războieni sunt oameni civilizați, e normal să avem și discuții contradictorii, dar ele trebuie să fie constructive nu să plece totul de la premisa că primarul e un hoț, și totul ca să dai tu bine ca imagine și să vadă lumea câtă activitate ai. Am un cumnat născut la Jariștea, dar stabilit la Piatra-Neamț de peste 40 de ani, și acesta a fost un motiv ca să facă legătura că a venit o firmă de la Jariștea să lucreze la monument. Este o firmă care a mai lucrat în județul Neamț și singura care a dorit să facă lucrarea, prin achiziție pe SICAP. Ca să nu mai vorbim de sume, vă dați seama că proiectul era la nivelul anului 2017 și contractul cu AFIR e în 2018, adică ale sumele bătute în cuie, deși prețul materialelor de construcții a crescut fantastic între timp. Am toată stima pentru firma respectivă. E adevărat că a avut nevoie de utilaje de la primărie, dar pentru acest lucru s-a emis factură și are de plătit 8.000 de lei pentru lunile de iarnă, iar pentru martie-aprilie va fi o altă factură. Nu poți veni așa să arunci cu noroi și să spui că primăria lucrează de fapt, iar firma ia banii de la AFIR. Primăria face partea ei de lucrări, iar firma reabilitează monumentul și reface aleea – lucruri pe care consilierii locali le știu foarte bine. Eu înțeleg că domnul Liciu și-a dorit neapărat să fie viceprimar și e nemulțumit că nu a ajuns în funcție, dar poate e cazul să facă și ceva bun pentru comuna asta, nu doar să denigreze. N-am avut niciodată mai puțin de 5 contracandidați la alegeri, dar niciunul dintre ei nu s-a comportat așa. După stabilirea componenței consiliului local, ne-am apucat de treabă, am trecut peste discuțiile din campanie. De exemplu, principalul meu contracandidat de la penultimele alegeri – Petrică Balmuș – este consilierul meu personal acum”.

  • ”Niciodată n-au venit cu ceva benefic, numai denigrări și concluzii pripite”

În parcul comunal se muncește. I-am găsit la treabă pe angajații primăriei, care dau zor cu amenajarea platoului, pentru ca totul să fie gata până la sfârșitul lunii iulie, de Ziua Războienilor, dar și pe angajații firmei din Jariștea, care puneau ultimele rânduri de piatră cubică pe alee. Doar înlocuirea asfaltului cu piatră naturală a schimbat vizibil aspectul parcului.

Primul om pe care l-am întâlnit la muncă a fost chiar Petrică Balmuș, care ne-a povestit cum a fost luat la rost de consilierii ”justițiari”: ”Dacă le făceam cel mai mare rău de pe pământ, cred că nu aveau atâta invidie și răutate asupra mea. Cozma mă denigrează și mă face în toate felurile, cu niște cuvinte pe care nu pot să le pronunț. Eu nu vorbesc așa. Pe unde mă găsește mă înjură. Și toți 3 se țin numai de denigrări, niciodată n-au venit cu ceva benefic, dar măcar de ar critica fapte reale, însă ei trag concluzii pripite și inventează lucruri. Nu e comod, nu e bine, dar noi trebuie să ne vedem de treabă, să urgentăm lucrările și  până în iulie să fie verde înapoi tot parcul”.

Undeva, nu departe de monument, era și ”arborele secular” tăiat: un tei strâmb, marcat, care figurează pe o listă de 30 de copaci de pe domeniul public ce prezentau pericol. Consilierii locali, printre care și cei care acum plâng copacul doborât, au votat pentru tăierea lui.

Lumea se va convinge cum arată de fapt proiectul, care parte o face primăria și care firma de la Jariștea”, spune viceprimarul Constantin Măzărianu, aflat și el la treabă în parcul comunal. ”Tot ce spun cei 3 consilieri sunt numai minciuni, tot felul de scorneli, nu știu cum le mai inventează, le visează noaptea. Eu sunt mulțumit de lucrări, iar calitatea lor va fi evaluată de specialiști, se va face recepție, nu oricine își dă cu părerea, are și dreptate. Noi ne facem datoria în continuare cu angajații de la primărie, am cărat pământ pentru a fi cât mai dulce panta și pentru a mări platoul din jurul monumentului, după cum se vede. Acum l-am scos în evidență, iar aleea de piatră naturală, străjuită de teii care formează un tunel verde, arată foarte bine. Numai alții văd altceva. Doar pentru că vor ei să găsească neapărat motive de scandal și sunt convinși că așa își fac o imagine bună în comunitate. Se înșeală!”.

Cristina Mircea

N.B. Cristian Liciu nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere (avea telefonul închis), deși opiniile sale sunt publice, pe contul lui de Facebook, unde a încărcat filmulețul în care ”dezvăluie” ce nereguli a descoperit el la proiect. Dacă se hotărăște să spună ce anume îl mână în luptă și de ce prezintă niște neadevăruri (de care are cunoștință în calitatea lui de consilier local) drept fapte reale, îi așteptăm argumentele. Pe care e bine, oricum, să le pregătească pentru instanță. Primarul Bogdan Țarălungă îl va da, curând, în judecată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.