Salvatorii montani din Neamț au început lucrările de amenajări tehnice necesare pentru ca traseul Duruitoarea-Dochia să poată fi parcurs în acest sezon, după ce-a afost afectat de viituri vara trecută. Primul pas a fost tăierea celor 26 de arbori căzuți și scoaterea lor în afara potecii, apoi demontarea balustradelor, podețelor și treptelor care rămăseseră suspendate, după ce apa a trecut pe sub ele.
”Toate aceste amenajări erau într-un echilibru precar și puteau să se prăbușească oricând”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț. ”Vor fi refăcute de Consiliul Județean, dar nu anul acesta, printr-un proiect care a fost deja aporbat. Trebuie o structură cam cum e pe Toaca, niște scări solide, cu punct de belvedere ca să poată fi pusă în evidență Cascada Duruitoarea, ca monument. Deocamdată înlăturăm elementele periculoase de pe traseu – stânci, arbori căzuți, elemente de construcție, după care fixăm un lanț de care să se țină turiștii, să nu cadă în gol, și cu materialele dezafectate reconfigurăm calea de acces, cu niște balustrade. Orice turist care este încălțat cu bocanci și este cât de cât experimentat poate parcurge traseul, dar dacă n-a mai fost pe munte, nu-l obligă nimeni să urce de la Duruitoare în sus. Muntele nu e parc de distracții, nu are scări rulante, iar Ceahlăul este singurul munte agresiv din Carpații Orientali, pentru că are trasee scurte cu peste 1000 de metri diferență de nivel. Un turist experimentat, care a mers pe munți, nici nu se uită la lanțul meu”.
Așadar, după 19-20 mai, traseul va putea fi parcurs și în porțiunea calamitată anul trecut, dar nu de turiștii care n-au fost deloc pe munte și nici de cei care cred că adidașii sunt potriviți pentru a urca prin Duruitoarea.
Cristina Mircea