Sora generalului Nițică: ”Titlul de cetățean de onoare este o recunoaștere a vieții lui dedicate salvării oamenilor”

1

Generalului Ioan Nițică i s-a acordat astăzi, 9 mai, post-mortem, titlul de cetățean de onoare al județului Neamț – cea mai înaltă distincție civică pe care o poate acorda Consiliul Județean, ”în semn de recunoștință și apreciere acelor persoane care prin activitatea lor au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea și bunul renume al Județului Neamț și a imaginii acestuia”. Propunerea a venit din partea Instituției Prefectului, iar proiectul de hotărâre a fost votat de toți 34 consilieri județeni, care au participat la ședință.

Născut la 18.09.1961 în municipiul Piatra-Neamț, Ioan Nițică a avut o mare dorință de cunoaștere, fiind continuu preocupat de autoperfecționare. A absolvit cursurile claselor I-VIII în orașul natal, a terminat Liceul Militar ”Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc în anul 1980, a absolvit Școala Militară de ofițeri activi de transmisiuni Sibiu în anul 1983, a absoilvit Facultatea de Arme – Secția Apărare Civilă din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare București în anul 1993, a absolvit cursurile de Master la Facultatea de Comunicare și relații publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative în anul 2004, iar în anul 2013 a obținut titlul de doctor în domeniul Științelor Militare și Informații la Universitatrea Națională de Apărare ”Carol I” București. Fiind caracterizat de specialiști ca un tip exigent, direct, luptător, vertical, generos, demn, generalul Ioan Nițică și-a venerat mama, și-a iubit familia, reușind să se impună atât în rândul camarazilor de arme, cât și în rândul pietrenilor cu o modestie și discreție care îl caracterizau. Prin atitudinea sa, a adus mereu plus valoare tuturor activităților și deciziilor luate, fiind tot timpul alături de echipa din care a făcut parte. În perioada 1996-2004 a fost inspector șef al Inspectoratului de Protecție Civilă Neamț, iar din 15 decembrie 2004 până în 31 iulie 2020 a fost inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Petrodava al județului Neamț”, se arată în documentația aferentă proiectului de hotărâre.

De-a lungul carierei sale, Ioan Nițică a primit Medalia ”Meritul Militar” clasa II, Ordinul ”Meritul Militar” clasa III, Ordinul ”bărbăție și credință în grad de cavaler”, Semnul Onorific în serviciul Patriei pentru ofițeri pentru 25 de ani de activitate și rezultate meritorii în îndeplinirea atribuției și pregătirea profesională. La data de 29 noiembrie 2018, prin decret prezidențial, lui Ioan Nițică i-a fost acordat gradul de general de brigadă cu o stea, la propunerea ministrului Afacerilor Interne.

Sora generalului, Mariana Dăscălache Nițică ne-a declarat că acordarea titllului de cetățean de onoare fratelui ei este ”o recunoaștere a vieții lui dedicate salvării oamenilor și a modului cum a respectat jurământul militar față de țară”.

Ioan Nițică a încetat din viață în ziua de 31 iunile 2020, din cauza unei boli incurabile, a cărei evoluție galopantă a fost pusă (și) pe seama perioadei negre prin care a trecut când a fost denunțat la Parchetul Militar și pus la dispoziție. Despre acest capitol din viața lui, dar și despre victoria post-mortem asupra Statului Român puteți citi un articol aici.

Cristina Mircea

 

1 COMENTARIU

  1. Rușine să vă fie consiliului județean eu am trei fetițe din care două de 5 anișori și una de 7 și nu vor să îmi de-a alocația complementară menționez ca avem un singur servici cu un salariu de 1600 lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.