Consilierul de achiziții din Primăria Gârcina – acuzat că ia salariu degeaba de 8 luni

0

De luni de zile, în Primăria Gârcina se poartă o luptă, prin corespondență, între primarul Mihai Gavril Gontaru și fostul său consilier personal. După aproape un an de la angajarea în primărie, Elena Triboi (soția fostului director al societății Publiserv) a dat concurs și a început să lucreze la compartimentul de achiziții publice. Și, la scurt timp, au apărut problemele. ”Am început să primesc tot felul de sesizări de la contabilitate, de la juridic, că toate achizițiile nu erau semnate, nu erau parafate, le făcea dar nu-și trecea numele pe documente”, a declarat primarul Mihai Gavril Gontaru. ”De față cu domnul consilier Constantin Toma, am chemat-o la o discuție și i-am explicat că nu este normal ca hârtiile pe care le întocmește să i le bage sub nas domnului viceprimar, să semneze dânsul pentru ea. Mi-a spus că trebuie să trec toate compartimentele pe contracte și pe referate, dacă vreau să semneze și ea, iar ulterior a plecat în concediu. În perioada respectivă, am primit un control de la AFIR și ni s-au cerut documentele care au fost făcute pentru achiziții pe un proiect pe fonduri europene. Documente care trebuiau să fie în mod normal în unitatea de calculator. Nu era nici măcar o urmă de achiziție făcută, practic lipsea toată baza de date. Am chemat reprezentantul firmei care se ocupă cu mentenanța calculatoarelor, iar acesta a constatat că tot ce s-a lucrat, s-a lucrat pe o unitate externă hard disk sau stick. Când a revenit din concediu, i-am cerut să prezinte baza de date a primăriei și a refuzat, a zis că nu a luat nimic. Am luat măsura de a o muta disciplinar 2 luni de zile de la achiziții și de a-i da alte atribuții. După insistențe, într-un târziu, în prezența domnului secretar și a altei doamne, a predat până la urmă stick-ul respectiv și a spus că a fost tot timpul în birou, ceea ce era complet fals, pentru că am făcut control amănunțit în birou și nu era nicăieri. La sfârșitul anului trecut, am convenit să-și reia activitatea pe achiziții, sub îndrumarea unui alt funcționar, dar nu a acceptat, motivând că nu are acces la baza de date, la calculator, ceea ce era fals. Și i-am dat niște achiziții simple de făcut – un acumulator sau dulciurile pentru copii la pomul de Crăciun. A încurcat toate achizițiile și riscam ca în decembrie să nu avem dulciuri pentru copii. De la contabilitate mi s-a spus că toate procedurile au fost făcute în mod eronat”.

În condițiile date, evaluarea activității consilierului de achiziții publice Elena Triboi a avut mai multe puncte negre decât albe, calificativul final fiind ”nesatisfăcător”. Una dintre deficiențele grave, consemnate în referatul de evaluare, este neîntocmirea programului anual al achizițiilor publice: ”Programul anual al achizitiilor publice în forma inițială trebuia realizat în ultimul trimestru din anul 2021 de către d-na Triboi Elena așa cum rezultă atât din fișa postului cât și din prevederile art. 12, alin. (2) din HG 395/2016 de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice. Ori acest program nu a fost realizat în condițiile în care persoana evaluată nu a dat curs nici măcar preverilor art. 3, alin. (1) din HG 395/2016 de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice prin întocmirea referatului aferent compartimentului său.În aceste condiții, am acordat nota minimă pentru acest obiectiv”.

  • ”De câte ori îi trimit o notă internă, ea-mi răspunde cu alta, făcută de avocații ei”

Practic, din luna august a anului trecut, doamna Triboi ia salariu fără să facă treabă. Este frustrant și pentru ceilalți angajați. Nu pot să fac achiziții, pentru că ea nu vrea să facă achiziții. Am organizat un concurs pentru compartimentul de achiziții, s-a prezentat o persoană care a luat, dar nu a mai venit la serviciu, s-au făcut niște presiuni probabil.  Iar soțul doamnei Triboi a venit în Primăria Gârcina și m-a amenințat, de față cu alți colegi, că o să văd eu cine este dânsul, când o să mă bage în pușcărie. Am trecut peste acest incident, nu am făcut nicio reclamație, dar problema este situația din primărie. Nu se poate colabora cu doamna Triboi, nu pot să-i trimit nici note interne, pentru că nu le acceptă și mă simt nevoit să i le trimit prin poștă la domiciliu, pentru că ea nu vrea să semneze. Dacă o chem în birou la mine îmi trimite mesaj să mă întrebe care este motivul și să explic prezența martorilor. Prezența martorilor este foarte simplă doamna consilier și domnul consilier împart același birou cu mine, pentru că nu avem alte încăperi. Eu am încercat de nenumărate ori să ajung la un consens cu dânsa și să-i explic că trebuie să presteze munca pentru care este plătită de primărie. Văzând că nu pot colabora cu ea, că de câte ori îi trimit o notă internă, ea-mi răspunde cu alta, făcută de avocații ei, am sesizat comisia de disciplină”, a mai precizat primarul Mihai Gavril Gontaru.

Tocmai faptul că se află în plină procedură disciplinară a fost și motivul pentru care Elena Triboi a refuzat să facă vreo declarație vizavi de acuzațiile care i se aduc, cele referitoare la imposibilitatea ca Primăria Gârcina să facă achizițiile necesare pentru derularea proiectelor din acest an, fiind una din cele mai grave. Comisia de disciplină (formată din reprezentanții a 3 primării) va fi cea care va cântări lucrurile și va lua o decizie. Nu doar referitoare la felul în care consilierul de achiziții a înțeles să-și facă treaba, ci și la acuzația de furt de documente, pentru care a fost sesizată și poliția.

În luna ianuarie, eu am lipsit 3 săptămâni, pentru că am avut Covid”, a declarat Alina Moroșanu, colega de birou a Elenei Triboi. ”În acest timp, eu consider că mi-a sustras un document din sertarul biroului, pentru că documentul acela nu-l aveam decât eu în copie și doamna contabilă în original. Nu există în altă parte. A doua zi când am venit la serviciu i-am atras atenția, mi-a spus că nu are nicio implicare, mi-a adus injurii și de atunci nu mai vorbesc cu ea. Eu i-am adus la cunoștință domnului primar acest aspect, dar și faptul că de multe ori intra în discuții fără să știe cu cine vorbeam la telefon și ce probleme aveam de rezolvat”.

Ședința comisiei de disciplină a fost programată pentru săptămâna trecută, dar a fost amânată pentru săptămâna în curs, pentru că Elena Triboi nu a venit însoțită de avocata ei, motivând că nu a știut. Prima întrebare la care primarul de Gârcina așteaptă răspuns este legată de motivul pentru care consilierul de achiziții a lucrat pe un stick, ”scoțând din instituție baza de date, fără aprobarea nimănui”.

Cristina Mircea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.