Patru schiori s-au rănit după impactul cu plasa de protecție de pe pârtia Durău

0

Patru schiori au încheiat dramatic distracția de week-end de pe pârtia Durău și au ajuns la spital, după ce s-au ciocnit violent de plasele de protecție. Toți au coborât cu viteză și nu s-au oprit la timp.

Am mai spus-o și o repet: plasa de protecție nu-ți garantează integritatea, plasa de protecție este acolo pentru a evita impactul cu un corp dur din exteriorul pârtiei, un impact care ar putea fi mortal. Dar nu înseamnă că ești în siguranță dacă intri cu viteză maximă în plasa sau în elementele de protecție. Sunt schiori care nu opresc și intră cu viteză în plasa de protecție. Dacă această plasă n-ar fi existat, cu siguranță că traumatismele erau mult mai grave. Schiorii puteau intra în pilonii de metal de la instalație, în clădirea de la turnicheți, dar la fel de bine puteau intra și în alți schiori, care stăteau la coadă la instalație. Alaltăieri o fată și-a smuls cerceii din urechi în plasă, ieri două cazuri au fost predate la SMURD un traumatism de membru inferior și un traumatism cranio-cerebral. Sunt panouri peste tot, le spui de nu știu câte ori, le atragi atenția, am oameni permanent care fac prevenire, îi scoți de pe pârtie că nu au echipamente, scoți 3, intră 5, scoți 5 intră 2. Educația lor depășește orice limită a înțelegerii umane, nu conștientizează pericolul, nu au instict de conservare, asta este părerea mea”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț.

Salvatorii montani care asigură asistența pe pârtia Durău intervin, deseori, în situații de risc la care nu se așteptau. Ultimele exemple sunt concludente în privința măsurii în care oamenii realizează consecințele acțiunilor lor. Niște părinți și-au scăpat din ochi copilul de 2 ani, care a ajuns să se plimbe printre schiorii care coborau în viteză, iar o familie întreagă s-a așezat, frumos, pe zăpadă, în zona de sosire (care este cea mai periculoasă) și a început să mânânce, liniștit, din sandvișurile aduse de acasă.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.