Apel public la autoritățile din Neamț să aloce bugete pentru campanii de sterilizări în 2022

0

Asociația suedeză de protecția animalelor, Swedish Animal Aid, implicată în finanțarea a mii de sterilizări pentru câini și pisici în județul Neamț, în decursul ultimilor 4 ani, a trimis în această săptămână adrese către autoritățile locale din Neamț, primării și Consiliul Județean Neamț.

Mesajul principal al asociației este acela că autoritățile locale trebuie să înțeleagă că fenomenul cronic al animalelor fără stăpân nu poate fi redus prin bani alocați pentru capturări, cazare în adăposturi și eutanasieri.

Această soluție este evident că nu funcționează și o demonstrează ceea ce vedem cu toții după 20 de ani de când este în vigoare legea gestionării câinilor fără stăpân. Animalele continuă să fie pe străzi și să se înmulțească îngrijorător, împovărând bugetele locale ale autorităților rămase blocate în timp ca mentalitate, în urmă cu 2 decenii. Banul public poate fi folosit în mod inteligent și strategic: putem cheltui mai mult acum, alocând bani pentru sterilizări, pentru ca în viitorul apropiat să nu mai trebuiască să cheltuim nimic.

Acest demers este susținut și de asociația locală din Piatra-Neamț, Asociația „Claudia Încă o șansă”, care, la rândul său, în 2021 a susținut financiar peste 1400 de sterilizări în Neamț, pentru câini și pisici.

Fenomenul animalelor fără stăpân este departe de a fi eradicat în județul Neamț. Cele două asociații depun mari eforturi financiare care au ca sursă donațiile oamenilor din România și Suedia, însă problema este a statului român și, implicit, a județului Neamț. Organizațiile de protecția animalelor cer, așadar, sprijin financiar din partea autorităților locale, primele responsabile pentru gestionarea situației, în vederea alocării de bugete și creării de programe locale de sterilizare gratuită.

Mai jos puteți citi scrisoarea trimisă primăriilor și Consiliului Județean Neamț:

Scrisoare deschisă către autoritățile locale din Neamț

Numele meu este Cecilia To, sunt președintele asociației suedeze non-profit Swedish Animal Aid. Din 2018, suntem activi în județul Neamț prin realizarea de campanii de sterilizări. Până în prezent, au fost efectuate peste 3.100 de sterilizări, în mare parte câini.

Facem asta doar cu fonduri donate de la suedezi. După cum puteți vedea, este dificil să motivezi prietenii animalelor suedezi să doneze pentru sterilizările din România. Majoritatea oamenilor cred că tu, ca țară, ar trebui să poți face asta singur. Mulți dintre noi văd că nu sunteți implicați în bunăstarea animalelor.

Punerea câinilor într-un adăpost public nu este o soluție, costă doar bani și suferință pentru câini. Pe termen lung, economisești bani dacă ajuți atât cu PR (promovarea sterilizării ca strategie), cât și cu bani pentru sterilizări.

Nici nu este demn ca o țară din UE să se ocupe de animale așa cum se întâmplă în România. Apelul meu către dumneavoastră este să puneți deoparte bani în buget pentru 2022, astfel încât să poată fi folosiți pentru sterilizări. Ca exemplu, pot aminti primarul Municipiului București care a pus deoparte bani pentru 10.000 de sterilizări.

În prezent avem o echipă de patru medici veterinari care fac sterilizări, în localitățile Piatra-Neamț, Roman, Dochia și Roznov. Avem mai mulți medici veterinari care sunt interesați de proiectul nostru, din păcate banii noștri nu sunt suficienți pentru toți.

În martie 2022, vom avea pregătită o clinică veterinară mobilă și vom putea ajunge apoi la mai mulți câini în mediul rural. Va avea un impact mare asupra reducerii numărului de câini și a costurilor pe termen lung. Pur și simplu avem nevoie de ajutorul dumneavoastră.

Vreți să fiți implicați în influențarea bunăstării animalelor în viitor? Vreți să faceți diferența și să fiți un exemplu bun?

Sunt bucuroasă să vin în România pentru a-i întâlni personal pe cei în cauză. Aștept cu nerăbdare răspunsul dumneavoastră la acest e-mail.

Cu stima Cecilia To,

președintele ONG-ului Swedish Animal Aid

Puteți sprijini activitatea Swedish Animal Aid donând pe pagina lor de Facebook – aici sau direct la cabinetele veterinarilor. De asemenea, primarii interesați să susțină aceste campanii, financiar sau logistic, sunt rugați să contacteze, chiar și în limba română, Swedish Animal Aid la emailul info@swedishanimalaid.se sau pe pagina de facebook – aici.

Activitatea Claudiei Filip poate fi susținută astfel:

ASOCIAȚIA CLAUDIA ÎNCĂ O ȘANSĂ – Telefon 0741 545 622
CIF: 43670519
Cont IBAN:
RON: RO32BREL0002002958210100
EUR: RO48BREL0002002958210200
USD: RO64BREL0002002958210300
COD SWIFT: BRELROBU
PayPal: claudiadascalita@yahoo.com

Facebook: https://www.facebook.com/AsociatiaClaudiaIncaoSansa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.