Ferma consilierul personal al primarului de Girov – în vizorul instanței; a fost anulat contractul de concesiune

0

Ciprian Avasiloaiei, consilierul personal al primarului de Girov, a fost învins în instanță de Agenția Națională de Integritate. În ziua de 27 ianuarie 2022, Tribunalul Neamț a decis: ”Constată nulitatea absolută a HCL nr 43/29-06-2013 cu privire la punctele 1 şi 2 şi nulitatea HCL nr 16/8-03-2014. Respinge cererea reconventională. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”.

HCL 43 la care face referire instanța prevede: ”Art. 1. Se reziliază contractele de concesiune atribuite dnului Bocancea Ioan nr. 222/9.01.2006 și nr. 2215/17.03.2006 și a contractului 5780/2001 atribuit de SC Tineret, motivat de schimbarea proprietarilor imobilelor aflate pe aceste terenuri. Art 2. Se însușește dreptul de concesiune a acestor suprafețe de către dnul Avasiloaiei Nicolae Ciprian, respectiv SC Mosu Vestin”.

În fapt este vorba despre hotărârea de la care i s-a tras acuzația de conflict de interese consilierului Avasiloaiei. La baza adoptării HCL a stat ”cererea cu nr. 4234/17.06.2013  a dlui Avasiloaiei Nicolae Ciprian, prin care solicita atribuirea terenului aferent imobilelor cumpărate prin licitație publică, conform actului de adjudecare din 14.06.2013”.

Pe scurt construcțiile (niște foste grajduri) și terenul fuseseră concesionate de Ioan Bocancea, care nu plătise impozitele către Primăria Girov, motiv pentru care contractul de concesiune i-a fost reziliat. Imediat bunurilei-au fost concesionate lui Ciprian Agavriloaiei, care la vremea respectivă avea calitatea de consilier local. Ulterior ANI avea să constate că: ”În perioada exercitării mandatului de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea unei Hotărâri a Consiliului Local al Comunei Girov prin care au fost modificate o serie de contracte de concesiune, în sensul însușirii de către acesta a unui drept de concesiune. AVASILOAIEI NICOLAE CIPRIAN şi-a însuşit dreptul de concesiune, anterior încheierii contractului de concesiune cu Consiliul Local.

De asemenea, AVASILOAIEI NICOLAE CIPRIAN a participat la deliberarea și adoptarea a două Hotărâri ale Consiliului Local prin care au fost aprobate taxele de concesiune pentru anii 2014 și 2015. Ulterior aprobării acestor hotărâri, acesta a încheiat cu Consiliul Local trei acte adiţionale la contractul de concesiune. Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, precum și dispozițiile art. 75 şi art. 77, alin. (1) şi (2) din Legea nr. 393/2004”.

Ciprian Avasiloaiei a contestat raportul ANI, dar a pierdut la Curtea de Apel Bacău și a renunțat la judecată la Înalta Curte, după cum singur a declarat, ca să poată candida la primărie în 2024. Până atunci este consilierul personal al primarului de Girov.

ANI l-a acționat în judecată, alături de UAT Girov și de Consiliul Local Girov și, cel puțin deocamdată, a câștigat. Este foarte posibil ca decizia Tribunalului Neamț să fie menținută și la Curtea de Apel Bacău, iar Primăria Girov să fie obligată să anuleze contractul de concesiune. Între timp, însă, Ciprian Avasiloaiei a cumpărat grajdurile respective, unde are o fermă de păsări. Dacă nu există nici o legătură între contractul de concesiune și cel de vânzare-cumpărare hotărârea instanței nu-i va afecta afacerile și, implicit, proprietățile. Dacă, însă, vânzarea s-a făcut tot prin HCL, cu mențiunea ”teren și clădiri concesionate”, lucrurile sunt discutabile. În ce formă s-a făcut vânzare știu atât beneficiarul, Ciprian Avasiloaiei, cât și primarul Vasile Ciubotaru. Niciunul dintre ei n-a putut fi contactat pentru a-și exprima punctul de vedere.

Oricum, pentru Primăria Girov este o bilă neagră faptul că instanța îi anulează HCL-urile, mai ales că în instituție există oameni plătiți exact pentru a asigura deplina legalitate a documentelor.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.