Postări îngrijorătoare făcute de copii de clasa a VI-a pe grupurile de bârfe din școli

0

Grupurile de bârfe din școli – un mod de ”comunicare” popular pe Instagram –  conțin afirmații care ar trebui să-i îngrijoreze pe părinți, dar și pe profesori. Copii de clasa a VI-a, de la școli bine cotate în județul Neamț, cu un limbaj care face să roșească și cel mai insensibil obraz postează, sub protecția anonimatului, ”bârfe” aflate într-o contradicție flagrantă cu ideea de inocență a copilăriei. Sperând că este vorba despre simple fabulații (așa ar fi de preferat) astfel de postări constituie o formă de hărțuire (bullying-ul este o realitate) pentru elevii vizați, care se pot simți jigniți, umiliți, le poate scădea încrederea în sine și pot ajunge chiar să nu-și mai dorească să meargă la școală.

Ca un prim pas în gestionarea acestui fenomen (deja putem discuta despre un fenomen având în vedere multitudinea de grupuri de acest gen) părinții, profesorii și directorii de școli (este vorba și despre imaginea instituțiilor de învățământ) ar trebui să studieze aceste grupuri și să discute deschis cu copiii, indiferent dacă sunt victimele sau autorii acestor postări.

Și poate ar trebui să se sesizeze și nou-înființată Poliție școlară, dacă tot s-a ocupat săptămâna trecută cu activități pentru a ”conștientiza efectele violenței manifestate în școală, identificarea modalităților de rezolvare a conflictelor prin comunicare nonviolenă, dezvoltarea abilităților și a motivației de relaționare”.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.