Agenția Națională de Integritate a dat în judecată UAT Comuna Girov, Consiliul local al comunei Girov și pe fostul consilier local Nicolae Ciprian Avasiloaiei, actual consilier al primarului. Acțiunea a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Neamț, în ziua de 14 septembrie, și are ca obiect ”anulare act emis de autorități publice locale”.
În mod firesc, actul care ar urma să fie anulat prin decizia instanței, ar fi un contract de concesiune, de la care i s-a tras acuzația de conflict de interese lui Ciprian Avasiloaiei, doar că după cum spune fostul consilier, între timp contractul de concesiune a devenit contract de vânzare-cumpărare.
Iată ce au stabilit inspectorii ANI: ”În perioada exercitării mandatului de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea unei Hotărâri a Consiliului Local al Comunei Girov prin care au fost modificate o serie de contracte de concesiune, în sensul însușirii de către acesta a unui drept de concesiune. AVASILOAIEI NICOLAE CIPRIAN şi-a însuşit dreptul de concesiune, anterior încheierii contractului de concesiune cu Consiliul Local.
De asemenea, AVASILOAIEI NICOLAE CIPRIAN a participat la deliberarea și adoptarea a două Hotărâri ale Consiliului Local prin care au fost aprobate taxele de concesiune pentru anii 2014 și 2015. Ulterior aprobării acestor hotărâri, acesta a încheiat cu Consiliul Local trei acte adiţionale la contractul de concesiune. Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, precum și dispozițiile art. 75 şi art. 77, alin. (1) şi (2) din Legea nr. 393/2004.
Întrucât contractul de concesiune a fost încheiat de persoana evaluată, la o dată anterioară aprobării Hotărârii Consiliului Local al Comunei Girov (prin care au fost modificate o serie de contracte de concesiune) iar redevența pentru anul 2014 a fost diminuată, fără aprobarea Consiliului Local (în baza cererii formulată de persoana evaluată, prin încheierea unui act adițional), Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către AVASILOAIEI NICOLAE CIPRIAN a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României”.
Raportul ANI a fost atacat de Ciprian Avasiloaiei în instanță, dar Curtea de Apel Bacău i-a respins acțiunea ca nefondată. Fostul consilier a făcut recurs, dar după ce dosarul a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție și-a retras acțiunea.
”Am renunțat la judecată pentru că termenele sunt foarte lungi și procesul ar fi durat foarte mult, așa interdicția de a candida pentru Consiliul local încetează în februarie 2024, iar alegerile sunt prin iunie, deci pot candida”, ne-a declarat Ciprian Avasiloaiei. ”Nu știu de ce m-a dat ANI acum în judecată, probabil inspectorii au crezut că mai este în vigoare acel contract, dar nu mai este de vreo 5 ani. Este vorba despre un contract încheiat în 2014, urmare a unei licitații. Am cumpărat un grajd și ceva dărâmături pe acolo și era vorba de terenul de sub grajdul respectiv, care trebuia atribuit prin superficie și nu contract de concesiune. Eu foloseam clădirea și este vorba despre terenul aferent clădirii, adică 6391 mp. Sunt 3 grajduri și o platformă betonată acolo, iar eu încerc să dezvolt o fermă, să o pun pe picioare, deocamdată funcționăm la capacitate minimă. Doamna secretară care era atunci, Adriana Roca, a trimis sesizare la ANI și culmea este că i-a mers, cu toate că nu am participat la cele 3 ședințe despre care a spus ea, iar la cea cu contractul de concesiune am ieșit afară. La Curtea de Apel Bacău am pierdut pentru că mi s-a spus că deși am ieșit afară pe hol, tot am avut o influență cumva asupra colegilor consilieri. Am fost verificat și de Curtea de conturi. Eu pentru contractul de concesiune am plătit peste 600 de milioane de lei vechi la Primăria Girov, pe 3 ani. Și vine Curtea de Conturi și spune că trebuie să mai plătesc încă 6.000 de lei. Mi i-a oprit din salariu. Puteam să dau în judecată pentru eu, practic, am plătit cât făcea terenul ăla prin contractul de concesiune. Și am mai dat încă 700 sau 800 de milioane când l-am cumpărat. Am vrut să merg la CEDO, dar până la urmă am renunțat și am stat în banca mea, dar văd că nici așa nu sunt lăsat în pace. Ca să vedeți ce se poate întâmpla într-o comună. Deci eu n-am votat și am pierdut procesul cu ANI, ba a fost sesizat și Parchetul, care a spus că nu e faptă penală. Am pierdut 600 de milioane și nu s-a uitat nimeni în spatele acelor hârtii, măcar să citească. Am lipsit motivat de la o ședință, deci cum să votez? Cine vede așa ceva își face cruce”.
Dincolo de toate întâmplările și de interdicția de a fi ales local, Ciprian Avasiloaiei a rămas să lucreze în primărie, pe o funcție contractuală, după cum spune, cea de consilier personal al primarului, remunerată cu 60.000 de lei pe an. Soția sa, care se ocupă cu creșterea păsărilor în ferma amenajată pe terenul inițial concesionat și apoi cumpărat, câștigă și ea 60.000 de lei din această activitate (egal cu soțul care, firesc, îi dă o mână de ajutor și are cota lui de 60.000 de lei), dar este și consilier local și președinte al Organizației PMP Girov. De unde se vede că politica și afacerile fac casă bună și la Girov!
Cristina Mircea