Dr. Cristina Macovei (Tașca) și dr. Adina Alungulesei (Țibucani) – audiate în dosarul certificatelor false

0

Actualizare: În această seară, 12 ianuarie, procurorul de caz a dispus reținerea tuturor 5 suspecți, care vor fi prezentați mâine instanței, cu propunere de arestare preventivă. Conform comunicatului Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, în dosar se efectuează cercetări pentru trafic de influenta prevăzuta, dare și luare de mită, și fals informatic. În timpul celor 25 de percheziții au fost ”identificate si ridicate diferite înscrisuri doveditoare, precum si sume de bani in cuantum de aprox. 120.000 de euro”.

Știre inițială: Anchetatorii care instrumentează dosarul certificatelor de vaccinare false, vândute pe sume între 100 și 250 de euro, au condus la audieri trei doctorițe, două din Neamț și una din Iași, un asistent medical și o persoană care se ocupa cu intermedierile, adică găsea oamenii care aveau nevoie de certificate verzi și le rezolva problema. În general, este vorba despre nemțeni care nu puteau pleca în străinătate fără a avea dovada că s-au vaccinat și erau dispuși să plătească 250 de euro pentru document. Banii s-au adunat (sunt sute de persoane care și-au cumpărat documentele medicale), iar anchetatorii au ridicat sume între 8.000 și 20.000 de euro de la fiecare suspect.

Cei trei medici audiați în cauză sunt dr. Adina Alungulesei, medic de familie la Țibucani, dr. Cristina Macovei, medic de familie la Tașca și dr. Daniela Bejan, medic de familie în comuna Ciohorăni, Iași – premiată de prefect pentru numărul mare de vaccinări. Este posibil ca la încheierea audierilor procurorul de caz să dispună măsuri preventive împotriva lor, având în vedere infracțiunile de fals și corupție de care sunt acuzate.

Radu Firăstrău, directorul Direcției de Sănătate Publică Neamț, ne-a declarat că a avut semnale despre ”astfel de practici” în județul Neamț și le condamnă ferm: ”S-au întâmplat astfel de lucruri și la nivel național, și la nivel internațional. Este regretabil. În primul rând îi faci rău omului respectiv, e clar că-i pui în pericol viața, apoi le faci rău celor din jurul lui. În al doilea rând este problema penală, care nu-i afectează doar pe doctorii cercetați în dosar, ci și imaginea sistemului sanitar, lucru care nu este corect. Avem peste 150.000 de persoane vaccinate în Neamț și pentru a ajunge la această cifră s-a muncit mult în centrele de vaccinare, corect și legal”.

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.