Polițiștii – din nou în stradă, deși după ultimele proteste au câștigat…magistrații

0

După protestele sindicaliștilor din poliție și militarilor rezerviști, care au avut loc pe 23 decembrie 2021 singurul efect a fost creșterea veniturilor… magistraților. La o săptămână după ce protestatarii și-au strigat nemulțumirile legate de salarizarea personalului și de neactualizarea pensiilor militare, au fost mărite salariile magistraților printr-un ordin al ministrul Cătălin Predoiu, prin care s-a dispus creșterea Valorii Sectoriale de Referinţă (VSR) de la 465 de lei, la 605 lei. Drept consecință, și pensiile magistraților vor fi indexate cu circa 20-25%, întrucât acestea se actualizează odată cu orice creștere salarială a magistraților aflați în activitate.

Angajații din poliție, care au cerut în repetate rânduri să fie aplicată aceeași măsură tuturor categoriilor de bugetari, s-au simțit din nou lăsați la marginea preocupărilor guvernanților, deși misiunea lor este esențială pentru buna funcționare a unui stat de drept. Cadrele MAI au invocat faptul că legea salarizării lor, deși a fost adoptată în 2017, nu s-a aplicat integral până acum, deși li s-a promis acest lucru în fiecare an. Așa stând lucrurile de mai bine de 4 ani încoace, polițiștii ies din nou în stradă pe 2 februarie. Ar fi cinic ca, după proteste, să se dea vreun ordin de ministru prin care să fie crescute salariile medicilor sau ale profesorilor. Și nu este vorba despre merite, ci despre discrepanțele perpetuate în (mult) timp.

Detalii despre proteste în comunicatul sindicatelor, pe care-l publicăm integral:

Angajații din poliție, penitenciare și militarii ies în stradă miercuri, 02.02.2022, ora 11:00, la București, în fața Guvernului României.

Promisiunile guvernanților nu plătesc facturile și nu scad prețurile.

În data de 02.02.2022, ora 11:00, angajații din poliție, penitenciare și militarii rezerviști declanșează proteste la București, în fața Guvernului României (Piața Victoriei).

Angajații și pensionarii din poliție, penitenciare și armată, în contextul scumpirilor din ultima perioadă, cer:

  • aplicarea în integralitate a legii salarizării unitare (Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice);
  • actualizarea pensiilor militare conform prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat;
  • calcularea sporurilor și cuantumului indemnizației de chirie la valoarea anului 2022.

În cursul acestei săptămâni, reprezentanții organizațiile sindicale din poliție și penitenciare vor solicita întâlniri cu miniștrii de resort (Ministerul Afacerilor Interne, respectiv Ministerul Justiției) în vederea identificării unor potențiale soluții la revendicările sindicaliștilor.

În situația în care miniștrii de resort nu oferă garanții reale de rezolvare a problemelor semnalate de reprezentanții angajaților, președinții organizațiilor sindicale din poliție și din penitenciare, împreună cu reprezentanții organizațiilor militarilor rezerviști se vor deplasa, în săptămâna 17-21.01.2022, la sediile partidelor politice care formează actuala alianță de guvernare, pentru a aduce la cunoștința decidenților politici revendicările angajaților din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională.

Federația Sindicatelor Naționale ale Politistilor si Personalului Contractual din România (FSNPPC) – președinte Vasile ZELCA

Federația Sindicatelor Democratice din România (FSDR)/SIDEPOL – președinte Gabriel GÎRNIȚĂ

Federația Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România “Alexandru Ioan Cuza” (FSDPR) – președinte Ionel BABUȘ

Federația Politiștilor SED LEX, președinte Florin VÎLNEI

Federația „Publisind” – Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL – președinte Cosmin ANDREICA

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) – președinte Cosmin DOROBANȚU

Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP) – președinte Florin ȘCHIOPU

Federația Polițiștilor de Penitenciare (FPP) – președinte Ionuț MOGÎLDEA

Sindicatul Național „Pro Lex” – președinte Vasile LINCU

Sindicatul National al Politistilor de Frontiera (SNPF) – președinte Florin ZLATE

Sindicatul Național al Polițiștilor din România „DECUS” – președinte Gabriel IVANOV

Sindicatul Politistilor din Romania „Diamantul” – președinte de onoare Emil PĂSCUȚ

Sindicatul Național “UNIPOL” – președinte Marius IDIȚA

Liga pentru Apararea Drepturilor Pensionarilor Militari (LADPM) – grl. (rez.) Nicolae GROPAN

Asociația Pensionarilor din Administrația Națională a Penitenciarelor (APANP) – col. (rez.) Valentin LUPU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.