Petiție online pentru reducerea prețului la energie! Semnează și tu!

0

E oficial – suntem în criză. Și o simțim fiecare în propriul buzunar: când mergem la magazin și ne cumpărăm alimente, când plătim facturile la energie și gaz. La știrile din această săptămână am auzit că alimentele au ajuns la cele mai mari costuri din ultimii 10 ani, la nivel mondial.

Facturile la energie sunt în centrul crizei. Creșterea costului gazului și al electricității reprezintă sursa-cheie care majorează celelalte prețuri.

Intervenția Parlamentului și a Guvernului, pentru a reduce facturile, pare mai degrabă un fals ajutor. Foarte puțini cetățeni și-au văzut compensate facturile la gaz și curent. Restul suntem obligați să scoatem din buzunar chiar și 1.000 de lei ca să achităm căldura pe luna decembrie.

Și adevăratul frig încă nu a venit. Pe măsură ce ne îndreptăm spre cele mai reci luni ale anului, încălzirea casei nu este opțională. La temperaturi de -10 grade am putea fi nevoiți să alegem între a ne cumpăra mâncare și a plăti factura la căldură.

De aceea, e momentul să ne mobilizăm și să cerem măsuri serioase pentru reducerea prețului la energie. Un calendar concret al Guvernului ne-ar permite să urmărim dacă măsurile sunt implementate și energia verde este încurajată. Astfel, prețurile ar fi și ele mai mici.

Am lansat o petiție prin care cerem scăderea prețurilor la energie, prin investiții în energie verde. Am luat această decizie după ce am citit un studiu despre cum va crește cu 50% prețul la gaz și cărbune în următorii 10 ani. Acum avem șansa să ne unim zeci de mii și să semnăm petiția. Așa, am putea să avem facturi decente la gaz și curent.

Dacă Guvernul refuză să dea liber investițiilor în energie regenerabilă, costul facturilor va crește cu cel puțin încă 50% în următorii 10 ani (1). Soluția care ne-ar salva de aceste majorări este investiția în energia eoliană și solară. Energia verde poate fi produsă ieftin, local, și folosirea ei ar duce la un consum mai mic de gaz. Dar Guvernul nu are niciun calendar clar pentru a asigura investițiile în solar și eolian.

În loc să se preocupe de producția de energie ieftină, politicienii încurajează afacerile băieților deștepți din energie și investesc bani publici în termocentrale falimentare și poluatoare. Cât timp ei își măresc averile cu milioane de euro, 45,3% dintre români duc povara facturilor la încălzire. (2)

Dar astfel de practici trebuie să înceteze. Avem nevoie ca Guvernul să ia măsuri urgente. Dacă un număr suficient de oameni semnează astăzi petiția, politicienii vor înțelege că e musai să găsească soluții pentru ca cei care i-au ales să nu facă frigul în propriile locuințe. Această criză va deveni din ce în ce mai gravă pe măsură ce noi o ignorăm, așa că trebuie să acționăm acum, cât subiectul este în atenția publică.

Cătălina și echipa Declic

Dacă dorești să semnezi petiția accesează link-ul aici.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.