Eșec DNA: daune de 50.000 de euro pentru fosta președintă a Judecătoriei Piatra-Neamț, după ce-a fost achitată pentru corupție

1

Achitată într-un dosar în care a fost judecată pentru 40 de infracțiuni de abuz în serviciu și 6 infracțiuni de fals intelectual, fosta președintă a Judecătoriei Piatra-Neamț a dat în judecată Statul Român și a solicitat daune morale și materiale. Iar Tribunalul Neamț, prima instanță, i-a dat dreptate stabilind: ”Admite acţiunea precizată având ca obiect pretenţii civile formulată de reclamanta Paisa Iulia împotriva pârâtului Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice. Obligă pârâtul să îi plătească reclamantei, cu titlu de daune morale, echivalentul în lei de la data plăţii al sumei de 50.000 euro, precum şi suma de 23.623 lei cu titlu de daune materiale. Obligă pârâtul să îi plătească reclamantei suma de 3000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Neamţ – Secţia I Civilă şi de Contencios Administrativ”.
Ministerul Finanțelor a atacat sentința, iar dosarul abia a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Bacău

Procurorii DNA Constanța, care au instrumentat dosarul de corupție, au acuzat-o pe Iulia Paisa de rea credință în soluționarea a 41 de cauze civile referitoare la diverse suprafețe de teren, procese judecate între anii 2006 și 2009: „La soluţionarea acestor cauze, inculpata şi-a îndeplinit în mod defectuos sau nu a îndeplinit mai multe acte, încălcând numeroase dispoziţii procesuale, cu scopul de a-i deposeda pe pârâţi de terenurile situate în judeţul Neamţ (o suprafață însumând 242.890 mp) care le aparţineau şi de a procura un avantaj patrimonial inculpatului Lazăr Aurel. În acest sens, inculpata a urmărit pronunţarea sau a pronunţat în mod abuziv hotărâri netemeinice şi nelegale, menite să ţină loc de acte autentice de vânzare cumpărare între pârâţi şi reclamantul Lazăr Aurel, având ca obiect imobilele aparţinând pârâţilor”.

Contrar opiniei procurorilor, atât judecătorii de la Curtea e Apel Bacău, cât și cei de la Înalta Curte de Casație și Justiție i-au achitat și pe Iulia Paisa, și pe Aurel Lazăr. Iar dacă decizia Tribunalului Neamț va rămâne definitivă, fosta judecătoare, care s-a pensionat între timp, va obține daune pentru că a fost înfierată public, anchetată și judecată timp de 2 ani.

Cristina Mircea

 

Sursa foto: luju.ro. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.