Localnicii din Girov, mulți porniți pe faptul că nu au niciun avantaj deși găzduiesc depozitul de deșeuri, au sărit în sus de revoltă când au văzut un anunț al primarului de Ștefan cel Mare. Succint, Sorin Ouatu i-a informat, ca de obicei, pe săteni care sunt zilele de colectare, dar a pomenit și despre cuantumul taxei de salubrizare, și anume 48 de lei de persoană pentru tot anul. Deși, în fapt, este vorba despre mărirea taxei (până acum a fost 60 de lei pentru o gospodărie) tot este mai mică decât la Girov, unde este de 120 de lei de persoană. Un merit în costul redus al colectării deșeurilor îl au și localnicii, care au înțeles cât este de important este să selecteze gunoiul. N-au ajuns la un procent record, dar este un început. ”Situația colectării deșeurilor menajere:
Grad de colectare selectiv pe anul 2020 – 10,48 % – 322 tone din care 30,61 tone deșeuri reciclabile
Grad de colectare selectiv pe anul 2021 – 10,68 % – 401 tone din care 37,60 tone deșeuri reciclabile”, se arată în informarea primarului Sorin Ouatu.
”A fost o muncă de convingere, i-am informat constant că ridicăm gunoiul menajer marțea sau miercurea în fiecare sat, săptămâna următoare plasticul, a treia săptămână din nou menajerul și ultima săptămână din lună – sticla”, ne-a declarat primarul Sorin Ouatu. ”Contează când nu mai plătești 37 de tone de deșeu sortat, la aproape 200 de lei tona. Dar încă nu sunt mulțumit. Am analizat deficiențele și anul acesta ne vom implica mai mult ca să mărim cantitatea de deșeu colectat selectiv. În privința taxei am decis plata pe persoană, pentru că era 60 de lei pe gospodărie și unde era o singură persoană în gospodărie plătea cam mult. Am schimbat la plata pe persoană, cu mențiunea că nu se percepe taxă pentru copiii care nu au încă 14 ani, iar pentru gospodăriile nelocuite se pot depune cereri de scutire”.
Între timp, la Girov, unde localnicilor li s-a spus că vor avea câteva avantaje dacă se va înființa depozitul ecologic, taxa de gunoi este mai mult decât dublă față de Ștefan cel Mare, deși facilitățile prezentate consilierilor locali în anul 2009, când depozitul era în fază de proiect erau: 350 de locuri de muncă, salubrizarea gratuită a comunei, dotarea fiecărei gospodării cu câte 3 pubele și punerea unui autocar la dispoziția consiliului local pentru a vizita un depozit ecologic din Ialomița. Toate aceste promisiuni au fost consemnate în procesul verbal al ședinței din ziua de 29 iunie și…acolo au rămas. Detalii aici.
Cristina Mircea
Bravo! Un primar muncitor,cu bun simt. Poate fi la orice partid, lumea tot pe el îl votează, s-a demonstrat acest lucru. Sunt unele pramatii care i caută nod in papură dar are sprijinul populatiei, succes!