Ca un popor creștin ce suntem nu găsim o soluție, de ani de zile, pentru biserica din Bălănești, comuna Bârgăuani – un lăcaș de cult de care comunitatea are nevoie, și un monument istoric, cu o vechime de peste 250 de ani. Nu se scandalizează nici șefii județului, nu acționează nimeni, deși situația este încremenită de 17 ani, timp în care păsările și rozătoarele au pus stăpânire pe biserică, iar slujbele se țin într-un prăznicar înghesuit.
Povestea, al cărei final fericit nu se întrevede nicicum, a început în 1990, anul în care Ministerul Culturii a eliberat primul aviz pentru lucrările de restaurare, absolut necesare având în vedere că lăcașul a fost ridicat în 1763. Tipic, după un îndelungat circuit al hârtiilor, abia în 2002 au început faptic lucrările, contractate de firma Probat 18, condusă de Ilie Batâr. Din proprie inițiativă de om gospodar, fără să respecte proiectul, constructorul a făcut mai întâi un gard din piatră, care a înghițit mare parte din banii destinați restaurării, a lăsat biserica fără pardoseală, cu o schelă în mijloc și cu catapeteasma la temperatura mediului, pentru că a demontat toate ferestrele, și a plecat. Se întâmpla în 2005. Astăzi, interiorul este în aceeași stare, iar lucrările exterioare s-au degradat deja, fisurile și găurile din pereți fiiind vizibile. Peste toate, înainte de a răspunde în vreun fel pentru deturnarea de fonduri, Ilie Batâr a murit în anul 2013. Ministerul Culturii, însă, și Institutul Național al Patrimoniului, deși sunt teoretic în viață, n-au mișcat un deget pentru ca situația proiectului de la Bălănești să fie deblocată. Preotul paroh, Geanni Gheorghe Ipate, a depus un dosar întreg la Secretariatul General al Guvernului și a solicitat să fie anulat proiectul ratat, pentru a putea accesa o altă finanțare, dar a primit răspuns negativ. Și așa, într-o țară în care se șterg datorii impresionante prin decizii politice, biserica din Bălănești e lăsată de izbeliște, de mulți ani, sub diverse și impasibile guvernări. Iar pentru că decizia este la Capitală, demersurile făcute de primarul de Bârgăuani și de preotul paroh, nefiind dublate de intervenția autorităților județene, n-au avut niciun efect.
”Nu înțeleg cum Institutul Național al Patrimoniului nu a găsit o soluție de atâția ani de zile, știind că proiectul de restaurare a rămas la jumătate”, a declarat Rocsana Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț. ”Am fost eu, în 2020, cu părintele la București, am prezentat situația disperată în care se află monumentul și nu s-a întâmplat absolut nimic. Mereu biserica de la Bălănești apare cu zero lei pe lista proiectelor. Nu știu ce mai putem face. Stăm și plângem pe lângă ziduri”.
Cristina Mircea
M am uitat și eu pe lista cu bisericile care au primit fonduri ptr reparații și construcții și nu am vazut și biserica din Balanesti !Am și întrebat pe acel anunț după ce criterii se acordă acei bănuți!