21 de autobuze electrice pentru pietreni, achiziționate de Consiliul Județean

0

Cadoul pentru pietreni din partea Consiliului Județean Neamț este semnarea contractului de furnizare a 21 de autobuze electrice, plus stații de încărcare, cu firma BMC TRUCK&BUS S.A. Procedura de achiziție este derulată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Contractul este în valoare de 49.230.291,67 lei, și implică achiziționarea a 21 autobuze electrice, cu lungimea de 10 metri, 7 staţii de încărcare rapidă şi 21 staţii de încărcare lentă.

După nenumărate proiecte prin care modernizăm infrastructura rutieră județeană, astăzi am semnat un contract prin care modernizăm transportul ecologic. În momentul de față este în implementare încă un proiect al Consiliului Județean, prin care vizăm tot reabilitarea și modernizarea transportului ecologic la nivelul municipiului reședință de județ și în comunele învecinate. Prin contractul semnat astăzi, vor fi achiziționate 21 de autobuze electrice care vor circula pe raza municipiului Piatra-Neamț, conform Programului de transport public din oraș. Autobuzele vor fi de tip nearticulat, cu podea integral coborâtă, asigurând astfel facilități pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă. Cele 21 de autobuze vor fi livrate etapizat, până la sfârșitul anului 2023. Consiliul Județean Neamț este partener în cadrul proiectului, alături de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de lider de parteneriat.

În acelasi timp, Consiliul Județean derulează un alt proiect, tot cu finanțare europeană, în valoare de peste 70 de milioane de lei, tot pentru transportul ecologic în municipiul reședință de județ și în comunele învecinate. Astfel, vom achiziționa încă 20 de autobuze electrice și vom moderniza garajul SC Troleibuzul SA, conform standardelor europene”, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Proiectul “Achiziţie mijloace de transport public – autobuze electrice 10 m deal, Iași, CJ Neamț, Tg. Mureș”, cod SMIS 128113,are ca obiectiv reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Proiectul contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în două moduri:

  • prin înlocuirea vechilor autobuze cu propulsie diesel cu autobuze 100% electrice cu zero emisii se elimină practic emisiile de GES de pe rutele respective;
  • prin asigurarea de condiții superioare (vehicule moderne, cu podea joasă, mai rapide, mai puțin zgomotoase, cu facilități STI) prin noile vehicule, precum și prin îmbunătățirile complementare aduse de orașe prin alte proiecte finanțate prin POR 2014 – 2020, mai mulți locuitori din orașele respective vor utiliza transportul public, iar o parte dintre aceștia vor fi renunțat la transportul privat

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.