400 de tone de gunoaie – adunate din locurile ”ferite” din Piatra-Neamț

0

Lipsa de bun simț s-a cântărit concret la Piatra-Neamț: 400 de tone de gunoaie au fost adunate anul acesta din diverse locuri din oraș, care li s-au părut unora suficient de ferite ca să nu fie văzuți. În general, la periferie s-au format adevărate gropi de gunoi, unde duc deșeuri inclusiv firmele care anunță că fac curățenie în apartamente după lucrările de renovare. Problema este că oricâte acțiuni de ecologizare s-ar face, dacă nu sunt prinși și sancționați cei care au obiceiul de a arunca gunoaiele în anumite locuri, efectul nu va exista decât pe termen foarte scurt.

Din păcate suntem cumva limitați, nu avem suficientă forță să eliminăm acest fenomen, dar ca anul acesta niciodată nu s-a luat atitudine față de acest subiect”, a declarat Andrei Carabelea, primarul de Piatra-Neamț. ”Poliția locală a dat sute de amenzi și a confiscat un vehicul cu care s-a transportat azbest la o groapă de gunoi improvizată, dar putem pune presiune doar acolo unde am reușit să descoperim făptașii. Dacă am avea capacitatea să punem dintr-o dată camere de luat vederi, care să surprindă fiecare centrimetru pătrat din domeniul public al orașului, mai ales din spațiul verde, ar fi minunat. Trebuie să începem cu locurile de joacă și cu shelterele de gunoi, pentru că acolo avem cea mai mare recurență de evenimente de vandalism”.

Acum un an, Primăria Piatra-Neamț a cumpărat  200 de camere de luat vederi, dar nicio firmă n-a fost interesată de achiziția lucrărilor pentru branșare la curent electric și la internet. Abia în vara acestui an, la a doua achiziție, a apărut un singur ofertant care a reușit să branșeze până acum 150 de camere, inclusiv în zona Subdărmănești unde 13 familii aruncau gunoaiele direct în albia Cuejdiului. Poliția locală a dat amenzi și i-a obligat pe cetățeni să încheie contracte cu firma de salubritate. Însă, cel puțin deocamdată, pentru zonele în care nu sunt camere (un exemplu poate fi citit aici) nu există soluții. Doar oamenii care văd când se descarcă deșeuri din diverse autovehicule și au spirit civic, pot anunța autoritățile să-i sancționeze pe nesimțiți.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.