Ancheta privind decontarea concediilor medicale fictive, în scopul însușirii frauduloase a banilor de la Casa de Asigurări de Sănătate, se anunță interesantă atât prin prisma personajelor implicate, a modului în care se va putea recupera prejudiciul creat, dar și a pedepselor pe care le vor primi protagoniștii la finalul procesului. Deocamdată, din încheierea de ședință – prin care s-a dispus arestarea preventivă pentru Florin Neculăeș și Nicoleta Mariana Stan, și arestul la domiciliul pentru alți 4 inculpați – rezultă cât de ”harnici” au fost angajații CAS Neamț și medicii care i-au ajutat.
Așadar, Florin Neculăeș, care între timp a plecat de la CAS Neamț la ANAF, este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat; înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (376 de acte materiale); fals intelectual în forma instigării, în formă continuată (133 de acte materiale) şi uz de fals în formă continuată (295 de acte materiale). La rândul ei, Nicoleta Mariana Stan, șefă de serviciu în cadrul CAS Neamț, este acuzată de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (105 acte materiale), fals intelectual în forma instigării, în formă continuată (40 de acte materiale), uz de fals, în formă continuată (81 de acte materiale) şi alterarea integrităţii datelor informatice în formă continuată (134 de acte materiale).
Doctorul Leonard Eugen Chirițescu, arestat la domiciliu 30 de zile, este cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat (în modalitatea aderării şi sprijinirii) şi complicitate la înşelăciune, iar dr. Mircea Constantin Oană pentru aceleași infracțiuni, plus fals intelectual în formă continuată (34 de acte materiale). Cezar Neculăeș este anchetat pentru 319 acte materiale de înșelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi 295 de acte materiale de uz de fals. Neculai Stan este acuzat de 105 acte materiale de înțelăciune şi 81 de acte materiale de uz de fals, exact ca fiica sa.
”În temeiul art. 221 alin. 2 Cod procedură penală, pe durata arestului la domiciliu, inculpaţii CEL, OMC, NC, SN au următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organelor de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; b) să nu comunice pe nicio cale cu: – coinculpaţii NF, SMN,CM, AG,BN, BE, SM în privinţa acesteia interdicţia nefiind aplicabilă inculpatului SN, având în vedere că sunt soţi), – cu numiţii MI, BT , BLI, BRA, AG, cu martorii DNC, RS, ACI. Supravegherea inculpaţilor CEL, OMC, SN pe durata arestului la domiciliu va fi exercitată de Poliţia mun. Piatra Neamţ, iar supravegherea inculpatului NC va fi exercitată de Poliţia oraşului Roznov, jud. Neamţ. În temeiul art. 221 alin. 4 Cod procedură penală, atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Atrage atenţia inculpaţilor că, pe durata măsurii, pot părăsi imobilele unde locuiesc, pentru prezentarea în faţa organelor judiciare, la chemarea acestora, precum şi asupra faptului că, la cererea scrisă şi motivată a inculpatului, judecătorul, prin încheiere, îi poate permite acestuia părăsirea imobilului pentru prezentarea la locul de muncă, la cursuri de învăţământ sau de pregătire profesională ori la alte activităţi similare sau pentru procurarea mijloacelor esenţiale de existenţă, precum şi în alte situaţii temeinic justificate, pentru o perioadă determinată de timp, dacă acest lucru este necesar pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime ale inculpatului”, a decis instanța.
Judecătorul de drepturi și libertăți i-a permis lui Cezar Neculăeș (singurul care nu a contestat arestul la domiciliu) să plece la Iași, pe 29 noiembrie, ”pentru prezentarea la Institutul Regional de Oncologie, strict pentru durata necesară efectuării de investigaţii medicale, interval de timp ce include şi durata deplasării de la adresa de domiciliu la instituţia medicală şi retur” .
Ceilalți 5 inculpați au contestat imediat arestarea, iar dosarul va fi trimis la Curtea de Apel Bacău, pentru ca instanța de acolo să decidă asupra măsurilor dispuse de Tribunalul Neamț, valabile până pe 25 decembrie.
Cristina Mircea
Calm, vor face înțelegere cu amanarea pedepsei pe 2 ani cu plata prejudiciului si revenirea la serviciu😄😄😄, facem pariu ca nu vad o zi de pușcărie?
În toamna lui 2016, medicul meu curant oncolog, a făcut un dosar pe numele meu, o cerere adresata Casei de Sănătate pentru un examen PET-CT. Cerea mea nu a fost aprobată, costa 5000 de lei. Nu sunt singurul pacient căruia i-a fost refuzat acest drept, pentru că banii trebuiau să ajungă în buzunarele lor. Eu le urez la mulți ani, pe merit! Au furat, dar au și muncit.