O șefă din Casa de Asigurări Neamț și doi medici – reținuți în dosarul concediilor fictive (știre actualizată)

3

Audierile în dosarul DIICOT referitor la concediile medicale fictive s-au încheiat abia spre dimineață (detalii aici) iar procurorul de caz a decis să rețină 7 suspecți și să plaseze alți 3 sub control judiciar. Printre cei reținuți se numără Nicoleta Stan, șefa Serviciul Evidență Asigurați, Carduri și Concedii Medicale, din cadul CAS Neamț, Florin Neculăeș – fost angajat al CAS, actualmente consilier la ANAF, și  doctorii Leonard Chirițescu și Mircea-Constantin Oană. Au fost reținuți, de asemenea, Cezar Neculăeș (tatăl lui Florin Neculăeș), Neculai Stan (tatăl Nicoletei Stan) și Mihai Blaga, și plasați sub control judiciar dr. Mihai Cuciuc, Mariana Stan (mama Nicoletei Stan) și Gheorghe Avram.

În timpul perchezițiilor, anchetatorii au confiscat 78.000 euro, 72.000 lei, 420 de dolari americani, 13 telefoane mobile, 8 hard disk-uri, 2 laptop-uri, acte medicale și acte contabile.

Detalii despre modul în care funcționa rețeaua am găsit într-o investigație Recorder: ”Informațiile obținute de Recorder arată că, pentru județul Harghita, concediile acordate în mod ilegal au fost decontate de două firme înregistrate la aceeași adresă, într-un apartament din orașul Bălan. Aceste firme, care în acte se ocupau cu activități de comerț în orașul Bălan, se numeau Simi-Ana Med-Tex SRL și Marcopont Prest SRL și – potrivit datelor de la Registrul Comerțului – erau deținute de două cupluri de pensionari care locuiau în Piatra Neamț.
Aceiași pensionari care dețineau firma Simi-Ana Med-Tex SRL patronau alte două firme din satul Hălăucești, județul Iași, care aveau aceiași angajați ca firmele din Bălan. Angajați pentru care și aceste societăți comerciale au cerut, la rândul lor, decontarea de concedii medicale pentru tuberculoză, de data asta de la Casa de Asigurări de Sănătate Iași. Practic, fiecare angajat al acestor firme lua concediu medical pentru tuberculoză de patru ori, decontat de fiecare dintre cei patru angajatori ai săi. Așa a reușit rețeaua de firme din Neamț-Iași-Harghita să deconteze peste trei milioane de lei, între 2017 și 2020.
Pe numărul de contact înregistrat la Registrul Comerțului pentru Marcopont Prest SRL ne-a răspuns direct Nicoleta Stan, fiica patronilor pensionari și angajată la Casa de Asigurări de Sănătate Neamț. Până de curând, Nicoleta Stan a fost chiar șefa Serviciul Evidență Asigurați, Carduri și Concedii Medicale, adică exact departamentul unde sunt aprobate concediile pe motiv de boală.

Deși numărul său de telefon apare în dosarul firmei și deși activitatea acesteia interfera flagrant cu domeniul său de activitate, Nicoleta Stan ne-a spus că nu are nicio legătură cu decontarea concediilor fictive de către firma părinților săi: „Din câte știu eu, sunt câteva zeci de firme și persoane care fac obiectul acestor suspiciuni, dar văd că dumneavoastră vă rezumați doar la mine, personal. Eu nu sunt administratorul firmei”.

Am întrebat-o pe Nicoleta Stan cum se face, totuși, că a răspuns la numărul de contact al firmei implicate în rețea și a răspuns că a preluat numărul de telefon al tatălui său.
În cazul altor două firme din rețeaua care acționa în Harghita și Iași am ajuns la Florin Neculăeș, fiul celorlalți doi pensionari asociați. Neculăeș este fost angajat al Casei de Asigurări de Sănătate Neamț și în prezent consilier la ANAF – sucursala Neamț. În 2017, a candidat la șefia CAS Neamț, dar s-a retras din concurs în ultimul moment. În 2018, după moartea mamei sale, a devenit și el asociat în două dintre firmele care ar fi decontat concedii fictive.
Neculăeș a negat inițial că firmele în care a fost asociat ar fi fost implicate într-o anchetă a CNAS despre concedii medicale, după care a admis returnarea unor sume de bani invocând niște presupuse erori: „Nu știu nimic de decontarea unor concedii fictive. Spuneți că s-au returnat niște bani? Ah, da, da. S-au făcut niște erori, niște rectificări. Și știu că s-au plătit, nu numai la Casa Harghita, și la Casa Iași. Trebuie să mă consult cu contabila ca să vă spun sumele exacte”.
Neculăeș ne-a mai declarat că tatăl său și tatăl fostei sale colege, Nicoleta Stan, sunt buni prieteni și fac afaceri împreună, acesta fiind motivul pentru care au avut firme înregistrate la aceeași adresă din județul Harghita. Părinții celor doi funcționari nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere
”.

Astăzi, 25 noiembrie, vor fi formulate propunerile de arestare preventivă, asupra cărora va decide instanța. Reamintim că prejudiciul creat de rețeaua destructurată de DIICOT este estimat la 6 milioane de lei.

Cristina Mircea

 

3 COMENTARII

  1. Când lupul e paznic la oi.
    Niște nemernici. Sa fii ditamai șefa și să furi cu nerușinare!
    Interesant ar fi de aflat cine mai ciugulea din aceste câștiguri. Că doar nu împărțeau numai între ei. La ce partid, la ce onești oameni politici ajungea caimacul?

  2. Fara scrupulesunteti cei vizati Rusine sa va fie aveti lefuri mari ___ ce va mai trebuie? Sa dati inapoi tot ce ati furat ! .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.