Una din ”realizările” comisiei conduse de dr. Leonard Chirițescu, descrisă într-o hotărâre judecătorească și inclusă în jurisprundența Tribunalului Neamț, este un model de corectare a unei decizii inflexibile și nedrepte luate în privința unui om deja lovit de soartă. În acest dosar, un bărbat cu certificat de ”handicap accentuat” a contestat încadrarea făcută de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, solicitând să fie încadrat la ”handicap grav”, cu atât mai mult cu cât, în perioada dintre cele două evaluări, îi fusese amputat și al doilea picior.
”În motivarea cererii, reclamantul a invocat netemeinicia actului administrativ contestat susţinând că îndeplineşte criteriile medico psihologice pentru a fi încadrat într un grad de handicap mai grav, aşa cum rezultă din documentaţia depusă la dosar. A arătat că în anul 2017, urmare a amputării piciorului stâng, a fost încadrat în grad de handicap grav, cu asistent personal, iar în prezent, deşi are ambele picioare amputate, a fost încadrat în gradul de handicap accentuat.Prin întâmpinarea depusă la dosar, pârâtul CJ -Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap a solicitat respingerea cererii”, se arată în decizia instanței.
Evident, comisia a susținut că s-a încadrat, la virgulă, în prevederile legii, certificatul fiind corect eliberat, cu gradul de handicap accentuat. Dincolo de criterii și de aplicarea strictă a acestora, instanța a evaluat altfel situația:
”Examinând documentaţiile în baza cărora au fost emise certificatele de încadrare în grad de handicap nr…. . şi nr…. , instanţa a reţinut că atât în anul 2017, cât şi în anul 2018, au fost evaluate trei diagnostice, respectiv, E10-diabet mellitus tip I, I77-alte afecţiuni ale arterelor şi arteriolelor, Z89.7-absenţa dobândită a celor două membre inferioare, iar ancheta socială efectuată în anul 2018 nu a evidenţiat o îmbunătăţire semnificativă a autonomiei şi statutului funcţional al reclamantului faţă de evaluarea efectuată în anul 2017, astfel încât se impune a se cunoaşte în mod detaliat considerentele care au dus la eliberarea a două certificate cu încadrări în grad de handicap diferite, la un interval de un an, perioadă în care, reclamantul a mai suferit o amputaţie, iar pe lista problemelor medicale s au adăugat altele noi.
În aceste condiţii, se impunea ca motivarea certificatului contestat să fie efectivă şi completă, prin indicarea acelor elemente care au determinat autoritatea să încadreze reclamantul într-un grad de handicap mai puţin grav. Este adevărat că prin întâmpinare, pârâtul a arătat considerentele pentru care s a stabilit gradul de handicap accentuat, însă, instanţa apreciază pe de o parte, că motivarea din întâmpinare este lacunară, iar pe de alta, că obligaţia de motivare a actului nu intervine ulterior, în cursul soluţionării acţiunii în anularea actului contestat.. (…)
Faţă de considerentele reţinute în speţă, instanţa a apreciat că se impune admiterea acţiunii şi anularea actului administrativ contestat urmând ca pârâtul să fie obligat la emiterea unui nou certificat în condiţiile reglementate de H.G. nr. 430/2008”.
În acest caz, instanța a corectat nedreptatea și i-a acordat omului gradul și, implict, ajutorul financiar care i se cuveneau. În altele…Dumnezeu știe.
Cristina Mircea
N.B. În această seară, 25 noiembrie, la Tribunalul Neamț au ajuns așteptate propunerile de arestare formulate de DIICOT în dosarul privind fraudarea fondurilor CAS prin rețeaua concediilor medicale fictive. Procurorul a cerut arestarea Marianei Nicoleta Stan și a lui Florin Neculăeș, în vreme ce pentru doctorii Leonard Chirițescu și Mircea Constantin Oană, precum și pentru Neculai Stan a solicitat arest la domiciliu. Instanța a admis propunerile așa cum au fost formulate.
Ar trebui sa primească si Chirițescu certificat de handicap grav pt amputarea propriului bunului simț, a omeniei si a jurământului depus…jigodie este un termen blând pt denumirea unor oameni!