3 medici cunoscuți sunt în audieri, se vor face rețineri în această seară

3

Descinderile DIICOT de astăzi, 24 noiembrie, la sediile Caselor de Asigurări de Sănătate din județele Harghita, Neamț și Iași, la cabinetele unor medici și la sediile unor beneficiari de concedii medicale fictive, confirmă (a câta oară?) faptul că România este o țară jefuită din interior. Și că banii destinați inclusiv bolnavului, pacientului, omului aflat în suferință, ajung în alte buzunare, mereu încăpătoare.

Pe scurt, s-au făcut 16 percheziții, din care 3 la sediile CAS menționate mai sus, s-au ridicat bani și documente, 12 persoane au fost duse la audieri și, cel mai probabil, se vor opera 5-6 rețineri.

Oamenii aceștia, printre care sunt și medici, ”s-au asociat în scopul comiterii de fraude în dauna bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, prin inducerea în eroare a reprezentanților acestora și chiar prin implicarea directă, cu prilejul solicitării decontării de concedii medicale ale unor angajați ai societăților comerciale pe care le-au folosit în acest scop”, spune comunicatul DIICOT, care mai precizează că liderii acestei grupări erau doi angajați cu funcții în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Neamț.

Prin prisma atribuțiilor de serviciu ei, cunoșteau modul de decontare a concediilor medicale, asa că au făcut un ”parteneriat” cu medici și cu  ”persoane din familie sau anturajul apropiat”, scopul fiind ”obținerea frauduloasă a sumelor de bani corespondente decontării concediilor medicale în cauză”.

Activitatea infracțională a grupului s-a desfășurat sub mai multe modalități, respectiv un palier pe care a avut loc angajarea cu caracter fictiv a unor persoane la anumite societăți comerciale, pe alt palier obținerea unor documente medicale, beneficiind de sprijinul unor medici specialiști și medici de familie, care atestau în mod nereal faptul că persoanele solicitante de concedii medicale prezentau anumite boli, iar pe palierul final aceleași persoane s-au adresat concomitent mai multor Case Județene de Asigurări de Sănătate de unde au beneficiat simultan, în mod fraudulos, de diverse sume de bani. Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 6 milioane de lei”, mai precizează comunicatul DIICOT.

  • Cine pleacă la Bistrița Năsăud în această seară?

Pentru liderii grupării, cei care aveau funcții în CAS Neamț și așa au pus pe picioare afacerea, ”reușita” s-a concretizat într-o rețea, care a funcționat în condiții optime, din 2014 până în prezent. Printre membrii de seamă ai grupării se numără dr. Leonard Eugen Chirițescu, un medic de familie foarte implicat în a produce stare de bine. În afară de activitatea lui de la cabinet, a pledat pentru deschiderea unui centru de permanență în zona Orion, centru care a fost inaugurat în 2018, și unde se pare că dr. Chirițescu îmbină armonios activitatea sa cu cea a soției sale, medic reumatolog.

Totodată, dr. Leonard Chirițescu este șeful comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap, care funcționează la DGASPC Neamț, sub tutela Consiliului Județean.

După ani de muncă, soții Chirițescu dețin o casă de 350 mp (titular Chirițescu Ana), un autoturism BMW și un depozit bancar de 30.000 de lei. Capitolul venituri este bine reprezentat prin salariul doamnei Monica Chirițescu, șefa secției de reumatologie de la Spitalul Județean, și anume peste 161.000 de lei pe an, plus alte câștiguri mai puțin importante din diverse prestări de servicii, dar și prin dividentele doctorului Leonard Chirițescu de la SC Intermedics Clinic SRL și anume aproape 300.000 de lei anual. Intermedics Clinic are sediul pe strada 1 Decembrie 1918, în recent deschisul centru de permanență al Primăriei Piatra-Neamț.

Într-o notă de decontare din luna ianuarie 2019, publică pe internet, se pot vedea nu doar sumele decontate de CAS Neamț către Intermedics, ci și faptul că doctorii Leonard Chirițescu și Mircea-Constantin Oană, ambii anchetați acum de DIICOT, lucrau la aceeași firmă, mă rog, centru de permanență. Pentru care, teoretic, primăria plătește chiria și uitlitățile.

Singurul medic care e greu de înțeles cum a ajuns în această anchetă este dr. Mihai Cuciuc, fost șef al secției de cardiologie din spital, un om modest, posesor de Trabant, cu faima că nu primea cadou nici măcar o gumă de mestecat și cu ”puteri” limitate de a acorda concedii medicale, dar cu atribuții de a le viza pe cele acordate de subalterni. Umblă vorba că i-ar fi fost folosită parafa fără știrea lui, dar urmează ca ancheta să lămurească acest aspect.

Oricum, în funcție de atitudinea anchetaților și de sinceritatea lor la audieri, procurorul de caz va dispune rețineri în această seară și niște oameni vor fi transportați la Bistrița-Năsăud, unde sunt cazați, mai nou, cei reținuți, de când clădirea Poliției Neamț se află în renovare.

Cristina Mircea

3 COMENTARII

  1. Primaria plătea chirie si utilități? In schimb,cat a fost mita si cine a luat o? 😃😃😃O țară de hoți si de spagari,indiferent cat le dai tot cer.Upu si Ati singurele in care mita a fost eradicata,in rest în toate secțiile gasesti in șpăgar de serviciu….

  2. Rusine! Pentru ce au invatat atâția ani? Respect pentru meseria lor …. de SPAGARI!
    La soția dnului Chiritescu trebuie sa cotizezi sume imense. Și ești tratat de parca mergi la cabinetul reginei Angliei. Nu au nimic de a face cu medicina. Oare vor lua cu ei ceva când vor pleca pe lumea cealaltă! Nu- i mai satura naiba de bani! Medicii vânduți Satanei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.