Acuzații de fraudă la concursul de director al Școlii Grumăzești, la adresa nurorii primarului

La concursul pentru ocuparea funcției de director al Școlii Grumăzești au participat doi candidați: prof. Vasile Lazăr, care conduce de 30 de ani unitatea de învățământ, și prof. Mariana Matasă, nora primarului comunei, Constantin Matasă. Conform punctajului obținut după cele două probe, prof. Lazăr a pierdut cu nota 8, iar prof. Matasă a câștigat cu 8,20. Rezultatul l-a nemulțumit pe Vasile Lazăr, care a trimis sesizări inspectoratului, ministerului și parchetului susținând că a fost vorba despre fraudă, după ce a ascultat o înregistrare pe care cineva i-a lăsat-o, pe un CD, pe birou. De partea cealaltă, prof. Mariana Matasă susține că este victima unei denigrări, iar concursul a fost corect.

 

  • Prof. Lazăr: ”Dovada adevărată este cea oficială, care există la centru, înregistrarea audio-video”

– Ce v-a determinat să credeți că a fost vorba despre fraudă la acest concurs?

Eu și profesoara Matasă, am dat proba scrisă în săli diferite, ea cu mai mulți candidați cu litera M, eu în altă sală, la litera L. În înregistrare, ea povestește cum înainte de a începe proba s-a vorbit cum să comunice candidații între ei, după care explică cum pe degete s-a arătat numărul răspunsului dacă era ”a” arăta un deget, dacă era ”b”, arăta două degete, adică făceau niște semne ei între ei. Și spune că s-a uitat pe foaia unui coleg acolo, la niște răspunsuri pe care nu le știa la un grafic, dar bătea lumina și n-a putut să vadă.

– Deci cineva v-a făcut cadou acest CD ca să vedeți, practic, ce s-a întâmplat la concurs.

Eu nu mizez pe înregistrarea asta ca probă, pentru mine a fost doar că mi-a deschis ochii. La mine în sală n-am făcut nicio mișcare. În sala unde a fost ea, mesele au fost apropiate. Ea spune că bătea lumina și n-a putut să vadă bine, iar candidatul respectiv când a văzut că ea se uită pe foaia lui s-a dat cu spatele, exact cum face un copil la școală. Mai spune că tot un candidat de acolo a reușit să facă partea a doua și a treia foarte repede. Ea practic a fost preocupată tot timpul să vadă ce fac ceilalți.

– Credeți că a vrut cineva s-o favorizeze?

Pai nu știu, aici e problema. Eu am făcut sesizare la Inpectoratul Școlar și mi-a dat răspuns că au fost observatori și că s-a respectat procedura. Dar eu n-am spus că nu s-a respectat procedura de organizare, dar trebuie să verifice ce s-a întâmplat în sală, că asta nu mai ține de procedură. Și pe înregistrare spune cealaltă colegă că supraveghetorii au fost foarte, foarte, foarte îngăduitori.

– De când lucrați cu profesoara Mariana Matasă ați avut vreo bănuială că ea nu ar fi corectă?

Nu, nu. Dar nu are importanță, problema este că dovada propriu-zisă nu este înregistrarea pe care am primit-o eu, dovada adevărată este cea oficială, care există la centru, înregistrarea audio-video, care se păstrează timp de un an de zile, doar că trebuie cineva să o vadă. Eu am făcut sesizare la minister și la parchet pentru fraudă. S-a terminat prima probă, ea a luat 8,20, eu am luat 8, deci exact întrebarea aia care spunea ea că a văzut-o a făcut diferența, dar ea a văzut mai multe. Acuma vineri am avut interviul. La interviu toți s-au mobilizat. În primul rând observatorul , reprezentantul de la minister, care nu trebuia să se implice deloc, a intervenit și i-a pus ei anumite întrebări, doar ei, mie nu, că am fost unul după altul, în ordine aflabetică. Comisia asta are doi profesori de la școală, un inspector, un consilier de la primărie și un economist din afara sistemului, care a fost Constantin Teodorescu, fostul candidat PNL la Senat, care s-a luptat pe viață și pe moarte cu cele două profesoare de la școală, să-mi pună cât mai puțin. El a fost plasat intenționat acolo. El a fost agresiv de tot, le-a spus că nu știu să facă evaluare. Apoi inspectoarea, care era din partea inspectoratului, mi-a dat întâi nota 9, după care a rupt hârtia și mi-a dat 8. Iar Constantin Teodorescu voia să-mi dea 6 și nici nu s-a încheiat nota acolo, s-a trimis la altă comisie și comisia mi-a dat în final 8, deci nicidecum 6 cum voia el.

– Dumneavoastră faceți politică?

Eu sunt consilierul lor, al PNL, eu pentru omul ăsta am făcut campanie, dar de acum nu mă mai duc la ședințe, mă retrag. Dar o să fac sesizare și la Agenția de Integritate, pentru că socrul Marianei Matasă e primar, soțul ei e viceprimarul, soacra este și ea consilier local, iar ea – director de școală. E o problemă de conflict de interese.

Eu acum 5 ani am fost dat în presă, pentru că am fost singurul din județ care am luat nota 10 la proba scrisă. Numai că acum 5 ani candidații de la aceeași școală erau în aceeași sală, acuma au fost în săli diferite, pentru că dacă eram și eu în sală cu ea, vedeam ce face și nu mai avea ea curajul să se uite la colegi.

 

  • Prof. Matasă: ”L-aș sfătui pe dl. Lazăr să învețe să piardă, că în viață mai și pierzi uneori”

Vizavi de înregistrarea pe care o atașăm acestui articol, prof. Mariana Matasă spune că a fost înțeleasă greșit: ”Din păcate, dl. Lazăr nu are capacitatea de a înțelege tot mesajul de la început până la sfârșit, și ceea ce a menționat dumnealui sunt cuvinte extrase din context. Sunt niște neadevăruri, niște afirmații care nu mă reprezintă, dar ce-i drept mă deranjează, pentru că dl. Lazăr are vreun an de zile de când încearcă să mă compromită și să mă denigreze. Nu a reușit anul trecut, văd că insistă anul acesta. Eu am fost privită de dumnealui ca o amenințare și va face tot posibilul să mă distrugă. Referitor la acea înregistrare pot să spun că în sală s-au respectat toate procedurile și totul a fost foarte bine organizat, planificat, supervizat. Eu eram atât de concentrată încât nu aveam grija celorlalți din sală și, la drept vorbind, când te duci la un examen te bazezi pe ceea ce știi tu, nu pe alții. Și mai este un aspect care reiese din înregistrarea respectivă și de aceea am spus că dl. Lazăr are probleme de receptare a unui text, pot să-i ofer o meditație la limba română dacă e nevoie, în sensul că eu am afirmat, ipotetic, ”mi-aș fi dorit să văd ceva, dar al naibii de lumină mă făcea să nu văd nimic pentru că băteau razele soarelui și nu se vedea absolut nimic”. Cum poate să declare cineva că m-am inspirat de la vecini? Sunt niște afirmații total eronate cu care vrea să-mi știrbească imaginea. Iar referitor la interviu, eu am căutat să demonstrez că am competențe și cunoștințe de management, ca o paranteză eu sunt masterand în anul doi la politici de management educațional la Iași. Este un master foarte greu, la care am căutat să învăț cât pot eu de bine. Eu nu am început din vară să învăț management, ci de cel puțin un an de zile, ca să numai spun că am făcut și alte cursuri de management. Deci a fost un proces îndelungat și acest examen a venit ca o oportunitate pentru mine și sincer îmi doresc să schimb lucrurile. La un moment dat, când vezi ceva și nu-ți convine și tu consideri că ești mai bun, ai vrea să faci ceva atât pentru tine, cât și pentru ceilalți din jurul tău, consideri că este nevoie să ieși puțin în evidență. Și probabil această atitudinea a mea de a ieși în evidență a deranjat și acum se găsesc tot felul de tertipuri pentru a mă denigra și pentru a mă determina, eventual, să fac un pas în spate, dar nu am pentru ce. E păcat, la experiența pe care o are dl. Lazăr să ajungă să se comporte așa și să apeleze la niște lucruri mai puțin ortodoxe. Nu mă pot compara nici cu experiența lui de viață și nici cu experiența lui managerială, dar diferența dintre mine și el este că eu sunt dornică să învăț și sunt o persoană cu o putere de muncă fantastică. Voi face tot posibilul să demonstrez ce am eu mai bun, ca să nu pară rău celor din jur că sunt în preajma lor. Și l-aș mai sfătui pe dl. Lazăr să învețe să piardă, că în viață mai și pierzi uneori, dar trebuie să-ți asumi cu maturitate și cu demnitate”.

Întru completarea imaginii unui segment din învățământul rural nemțean, publicăm înregistrarea mai jos, cu mențiunea că așa cum cei doi contracandidați au o părere diferită despre discuția în cauză, oricare dintre cei care o vor asculta își poate forma propria-i părere. Dincolo de opinii, însă, cineva ar trebui să stabilească, fără echivoc și oficial, dacă la concursul de la Grumăzești există măcar o urmă de îndoială asupra corectitudinii examenului. Spre liniștirea ambilor foști contracandidați și spre neștirbirea ideii de corectitudine a comisiei de examen.

Cristina Mircea

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.