Ce se întâmplă cu natura urbană din Piatra-Neamț?

1
Despre Cozla spun unii că-i munte iar alții că-i deal. Mulți știu de Cozla, fiindcă acolo-i o pârtie de ski. Sau că pe platoul lui s-au găsit cândva fosile de pești. Sau că acolo ajunge telegondola. Ar fi unul din locurile din Piatra Neamț de unde se vede bine Ceahlăul, deși el se vede bine și din oraș, dacă știi printre care clădiri să privești când e atmosfera clară.
 Cozla e împădurit, iar cei mai bătrâni pini și fagi au în jur de o sută de ani.
 În orice zi a săptămânii, la orice oră din timpul zilei, găsești măcar un om cutreierând pe Cozla. Fiindcă așa s-au obișnuit nemțenii. Spre deosebire de parcurile urbane (desi Piatra Neamț n-are prea multe), pe Cozla găsești mai multă liniște și nenumărate specii de plante și animale.
 Iar în jurul acestei întinderi de natură sălbatică din oraș s-a format un mic grup de inițiativă. 3 pasionați de fotografie care cutreieră zona de când se știu (Dorin Bofan, Irina Drelciuc și Daniel Drelciuc) și-au propus să ofere acestui loc statut de protecție ca și următoarele generații să se poată bucura de el așa cum este, sălbatic. Lor li s-a alăturat și George Bouroș, specialist în mamifere. Inițiativa lor s-a sincronizat perfect cu Rețeaua pentru Natură Urbană, care vizează crearea unei rețele a ariilor naturale urbane în marile orașe din țară.
 Inițiativa primește și sprijin local, discuțiile de până acum cu reprezentanții primăriei și Romsilva și-au găsit numitorul comun în dorința de a păstra intactă pădurea de pe Cozla, de a-i lăsa pe oameni să se plimbe în voie la umbră, printre arbori, în continuare.
 Pe scurt, la Piatra Neamț natura urbană stă bine și are mare potential să stea și mai bine, ca viitoarele generații să aibă parte la rândul lor de Cozla săbatică.
 Credit foto: Dorin Bofan, Irina Drelciuc, Daniel Drelciuc
–––––––
Rețeaua pentru Natură Urbană este un proiect derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești in parteneriat cu Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S – SOS Parcul Est , Asociația Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) Satu Mare, Fundația Centrul de Ecologie Montana și Asociația Funky Citizens, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Leichtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

1 COMENTARIU

  1. Frumos articol, dar din păcate multe se vor schimba, mai ales după construcția „monumentalului” bloc din curtea Palatului Copiilor. Domnul Primar se pare că-i adeptul acestui proiect deoarece le aprobă…..iar d-vs (cei care publicați dar și cei ce citiți), dacă vă pasă, luați atitudine, arătați că vă pasă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.